Asbest aanwezig in één van de afgebrande panden in Brummen

Asbest aanwezig in één van de afgebrande panden in Brummen

In één van de panden in Brummen, die door brand is getroffen, is asbest aanwezig. Er is echter geen asbest vrijgekomen bij de brand zelf, meldt de gemeente. 

De brand woedde vrijdagnacht 11 oktober in het centrum van Brummen. “Er is door de hulpverleningsdiensten ook zorg geweest voor de mogelijke effecten van de brand voor de omgeving. Er is direct het besluit genomen om door de betrokken brandweerspecialisten te monitoren of er feitelijk gedurende de nacht (ook) asbestdeeltjes vrij kwamen”, legt een woordvoerder van de gemeente uit.

Advertentie

Metingen

Uit het monitoringsonderzoek is gekomen dat er geen asbest vrijgekomen is. De woordvoerder: “De resultaten van die metingen zijn ook steeds verwerkt in de communicatie-uitingen tijdens het incident. Onder andere via het NL Alert bericht met de oproep om vanwege rook- en geurontwikkeling ramen en deuren te sluiten.”

Lint

Er hangt een geel lint voor de getroffen panden waarop staat ‘verboden toegang asbest'. “Omdat het bekend was en is dat in één van de panden waarop de brand  betrekking had asbest aanwezig is, heeft dit aspect niet alleen tijdens de brand, maar ook nu in de vervolgfase extra aandacht”, luidt de uitleg. “ Gelet op het lopende onderzoek en ook mogelijke vervolgstappen zoals eventuele sloopwerkzaamheden, wordt nu vanzelfsprekend vanuit allerlei protocollen zorgvuldig gehandeld. Dat is ook de reden dat het lint is gespannen.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.