Hugo Trentelman: 'Het schrijven van een column is niet zo simpel als het lijkt'
Hugo Trentelman.

Hugo Trentelman: 'Het schrijven van een column is niet zo simpel als het lijkt'

Elke maand verschijnt een column van Hugo Trentelman, in het dagelijks leven begeleider in de zorg, op LokaalGelderland.nl. Hij schrijft over onderwerpen die hem aanspreken. En zijn beste columns zijn verschenen in de columnbundel Wereldnieuws

Dit artikel is ter promotie van de columnbundel Wereldnieuws

Trentelman en de andere LokaalGelderland-columnisten hebben de bundel uitgebracht om de columns op een mooie manier te verzamelen. Maar hoe komen die columns tot stand? Van oorsprong heeft hij geen achtergrond in de media of het schrijversvak. “Als begeleider in de zorg is schrijven onderdeel van mijn werk. Ik schrijf ondersteuningsplannen, overdrachten en andere rapportages. Regelmatig vertelde collega's dat ze mijn schrijfstijl prettig vonden. 'Daar moet je iets mee doen', zei mijn vriendin. Zogezegd, zo gedaan”, legt hij uit. Hij zocht naar een goede vorm, en besloot een column te gaan schrijven. 

"Ik heb over bijna alles een uitgesproken mening"
Hugo Trentelman

“Kenmerkend voor de column is de vrije vorm, het bondige karakter en de verwoording van de mening van de auteur. Mooi meegenomen, want ik heb over bijna alles een uitgesproken mening.” Na een cursus columns schrijven kreeg hij een platform op LokaalGelderland.nl “Daar ben ik nog steeds erg trots op. Naast deze maandelijkse column is er inmiddels één column van mij gepubliceerd in het vakblad van de onderwijsbond en ééntje in KLIK; het vakblad voor de gehandicaptenzorg”, zegt hij trots. 

Het proces

Makkelijk is het niet, het schrijven van een column. “Het begint met een idee, een frustratie, iets grappigs of bijzonders. Iets uit het dagelijks leven of uit de krant. Dan volgt een periode van 'overdenken'. Ik denk na over het onderwerp, lees erover en schrijf mijn gedachten op in een notitieboekje.” Het kan uren duren, maar ook dagen voordat iets goed op papier staan. “Zodra de laatste zin op papier staat print ik de column en lees het nog eens door op papier. Altijd zijn er dan kleine foutjes of slechtlopende zinnen die ik op mijn laptop heb gemist. Pas als ik de papieren versie na drie keer lezen goed genoeg vind, ben ik tevreden.”

Columnbundel Wereldnieuws

De columns van Hugo Trentelman worden maandelijks gepubliceerd op LokaalGelderland.nl. Zijn eerste boek staat nu in de boekenkasten, namelijk Wereldnieuws. Het boek is gemaakt samen met de andere columnisten van LokaalGelderland. Wereldnieuws is te kopen via boekenbestellen.nl.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.