Heeft de stikstof-uitspraak gevolgen voor projecten in de regio?

Heeft de stikstof-uitspraak gevolgen voor projecten in de regio?

Er wordt meer dan ooit gesproken over stikstof. Maar heeft deze hele stikstof-problematiek eigenlijk invloed op onze regio? We zochten het uit in Vraag het LGLD.

In Vraag het LGLD zoeken wij het antwoord op de vragen die je hebt. Wil je graag iets weten? Stuur het naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit.

Zutphenaar Mathieu Jaspers is benieuwd of de regio hier ook mee te maken heeft. “Heeft de uitspraak van de hoge raad inzake de stikstofaffaire op de korte termijn gevolgen voor projecten in de regio. Zo ja wat kunnen we hier dan aan doen en hoe is de inschatting voor de lange termijn”, vraagt hij zich af. 

We hebben de vraag neergelegd bij de gemeente Brummen en Zutphen. Remco van Straaten, woordvoerder bij de gemeente Brummen: “In Brummen hebben we gelukkig niet te maken met projecten die on hold staan waaraan al een (provinciale) vergunning is verleend. Er staan circa 20 initiatieven tijdelijk stil die zich allemaal nog in een voorfase bevinden richting een mogelijk ruimtelijke procedure.  Omdat deze zich nog in een voorfase bevinden doen wij op dit moment geen uitspraak over welke projecten dit zijn. Dit is aan de initiatiefnemers zelf.” 

Advertentie

Van Straaten gaat verder met zijn toelichting: “De initiatiefnemers zijn op dit moment aan zet om bijvoorbeeld te onderbouwen hoe zij de stikstof van hun initiatief gaan compenseren of aan te tonen dat er sprake is van een stikstofvermindering ten opzichte van de oude situatie. Omdat de uitspraak van de Raad van State nog vers is, die werd gedaan op 29 mei, is iedereen, waaronder ook wijzelf, nog druk aan het onderzoeken hoe hier mee om te gaan. Verwachting is dat het rijk dit najaar ook gaat komen met mogelijke korte termijnoplossingen op basis van het rapport Remkes. De komende tijd gaat hier dus hopelijk meer duidelijkheid over komen.”

Programma Aanpak Stikstof

Ook Zutphen heeft uitgezocht wat voor een invloed het op de gemeente heeft. Woordvoerder Lies Willemsen: “In Zutphen gaat het om 112 projecten die mogelijk een risico lopen vanwege PAS (Programma Aanpak Stikstof, red). Plannen die onherroepelijk zijn, kunnen gewoon doorgang vinden. Voor aanvragen die nog gedaan moeten worden en in afwijking zijn met het bestemmingsplan moet per casus gekeken worden of het mogelijk is. We wachten op een nieuwe rekenmethode voor stikstofdeposito. Er is onlangs een aanpassing gedaan op deze rekenmethode. Dit is en aanpassing waardoor alleen kleine bouwprojecten (uitbouw of dakkapel bij een woning) doorgang kunnen vinden.

Verder is het aan de minister en de provincies om met nieuwe voorstellen te komen naar aanleiding van het rapport van de commissie Remkes.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.