Hoogwater vormt obstakel voor prullenbakken in uiterwaarden

Hoogwater vormt obstakel voor prullenbakken in uiterwaarden

Buurtbewoners waren al het zwerfafval in het Noordelijke gedeelte van de Tichelbeeksewaard in Zutphen helemaal zat. Wél bankjes en een uitzichtplek, maar geen prullenbakken om je afval in te deponeren. Volgens de gemeente is het hoogwater het probleem.

Marion Dekker, woonachtig in De Hoven, uitte onlangs haar frustratie. Zelf heeft ze al, in samenwerking met enkele buren, afvalzakken opgehangen om zo het zwerfafval tegen te gaan. Nog voor de zomer diende ze al een verzoek in bij de gemeente, maar kreeg nauwelijks antwoord.

Hoog en laag water

De gemeente heeft nu, na vragen van LokaalGelderland, gereageerd. "Erg vervelend dat het lang heeft geduurd voor er een antwoord komt, dat is niet onze gewoonte. We vinden het een heel mooi initiatief van de buurtbewoners, dat zij zich bekommeren om het vuil wat er ligt", aldus woordvoerder Anniek Neve.

"Daarom gaan we kijken naar een andere manier"
woordvoerder Anniek Neve

Het probleem zit hem in het hoge en lage water. "De Tichelbeeksewaard heeft te maken met hoog en laag water, wat ervoor zorgt dat er problemen zijn met het legen prullenbakken en ook het periodiek weghalen. Daarom gaan we kijken naar een andere manier, bijvoorbeeld via een rolcontainer bovenaan de dijk."

Aan de zuidkant van de brug staan echter wél prullenbakken bij de zitplaatsen. Dat is echter niet zo'n succes, zegt de gemeente. Neve: "We zien dat de prullenbakken die daar staan, het na hoog water zwaar hebben. Als het water zakt, heb je daar een hele sterke stroom die alles scheef trekt, dus ook die frames van de bakken. Daarom willen we dit voorkomen aan de andere kant en kijken we naar een andere oplossing."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.