In vier jaar tijd werden 42 Gelderlanders slachtoffer van moord en doodslag

In vier jaar tijd werden 42 Gelderlanders slachtoffer van moord en doodslag

Minder mensen zijn om het leven gekomen door moord. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2018 kwamen er in Nederland 119 mensen om het leven door moord of doodslag. 39 minder dan het jaar ervoor.

Opvallend is vooral dat het aantal vermoorde mannen is afgenomen. In bijna 9 op de 10 gevallen van moord en doodslag heeft de politie een vermoedelijke dader in beeld, van de om het leven gebrachte vrouwen vaker dan van de mannen. Van drie kwart van de vermoorde vrouwen was de vermoedelijke dader de partner of ex-partner. Gedode vrouwen zijn veelal in hun eigen woning met een steekwapen of door wurging omgebracht.

Advertentie

Gelderland

De meeste moorden vinden plaats in de Randstad. Desondanks 'scoort' Gelderland wel relatief hoog. Tussen 2014 en 2018 werden 42 inwoners uit de provincie, waarvan 25 mannen en 17 vrouwen, vermoord. Het gaat om 1 inwoner per 250 inwoners.

Hoeveel personen er in 2018 zijn vermoord in de provincie is nog niet bekend. In 2017 ging het om 12 personen. Uit eerder onderzoek bleek dat er sinds 2014 een stijgende lijn is in het aantal slachtoffers van moord en doodslag.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.