De witte skyline van Zutphen wordt steeds minder wit

De witte skyline van Zutphen wordt steeds minder wit

Wie Zutphen betreed via één van de bruggen ziet een prachtige skyline. Deze heeft voornamelijk witte huizen. Maar dat lijkt steeds minder te worden, valt een Zutphenaar op. We zochten in Vraag Het LGLD uit hoe dit zit.

In Vraag Het LGLD zoeken wij het antwoord op de vragen die je hebt. Wil je graag iets weten? Stuur het naar [email protected] en wij zoeken het voor je uit.

Isabell Verhoef ziet de skyline geregeld en vind ‘m ook erg mooi. Ze heeft echter een vraag over de grijze gevels die je er tussen ziet staan: “Rond 1870 zijn de witte huizen aan de IJsselkade van Zutphen gebouwd. In het contract stond dat alle huizen wit moesten zijn prachtig is dat als je aan komt rijden en je ziet al die witte huizen. Maar nu zie ik langzaamaan witte huizen grijs worden geschilderd. Een beetje jammer, maar mag het wel en waarom worden ze grijs geschilderd? Want het zou zo jammer zijn als ons mooie aangezicht verpest wordt. Hebben jullie een idee?”

Advertentie

We hebben de vraag bij de gemeente neergelegd. Woordvoerder Lies Willemensen heeft het antwoord: “De panden aan de IJsselkade en Marspoortstraat zijn gebouwd in de tweede helft van de 19e eeuw. Globaal tot 1862 ten zuiden van de Marspoortstraat en vanaf 1870 ten noorden van de Marspoortstraat. Er bestaat echter geen contract waarin was opgenomen dat alle huizen wit moesten zijn. De gevels zijn ook niet altijd wit geweest; zo blijkt uit diverse historische foto’s."

Ongeschreven regel

De conclusie: de skyline is momenteel minder wit dan voorheen. Maar er is geen contract geweest waarin staat dat dit moet. Eigenaren zijn dus vrij om het huis de kleur te geven die ze graag willen. Wel schijnt er een ongeschreven regel bij architecten te zijn dat de panden wit moeten zijn. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.