Zutphense uiterwaarden een zooitje door missende prullenbakken: 'gemeente doet er niets aan'

Zutphense uiterwaarden een zooitje door missende prullenbakken: 'gemeente doet er niets aan'

Glazen flessen, blikjes, chipszakken en ander vuil. Rondom de twee zitplekken aan de noordkant van de Tichelbeeksewaard ligt het er vol mee. Tot grote ergenis van buurtbewoonster Marion Dekker. Het grote probleem? "Er staat geen enkele afvalbak. Er is geen plek om je rotzooi weg te gooien."

De Tichelbeeksewaard is onlangs, met het project Rivier In De Stad, opnieuw ingericht. Er is een nieuw wandelpad aangelegd en er zijn diverse uitkijkpunten en zitplekken gecreëerd. "Maar ze zijn volgens mij iets vergeten", zegt Marion Dekker. "Bij de twee zitplekken aan de Vliegendijk en naar beneden aan het water staan geen prullenbakken."

Traag

Omdat er veel zwerfafval bij de bankjes ligt, maakte Dekker een melding bij de gemeente. "Dat heb ik via de website gedaan op 31 juli. Maar daar heb ik niets opgehoord."Later is ze op Twitter haar onvrede gaan uiten. "Ik kreeg telkes de reactie: 'we nemen contact met je op'. Maar dat gebeurde niet. Nu heb ik vorige week eindelijk iemand gesproken, maar die moest het eerst gaan overleggen met de projectmanagers van de herinrichting."

"Er zullen vast nog twee bakken liggen in het depot"
buurtbewoner Marion Dekker

Inmiddels wordt Dekker al maanden aan het lijntje gehouden door de gemeente. "Ik denk heel praktisch. Er zullen vast nog twee bakken liggen in het depot. Hoeveel moeite is het om die te plaatsen? Moeten ze daar echt maanden over doen om dat te besluiten?"

'Prullenzakken'

De buurtbewoners uit De Hoven hebben zelf maar wat bedacht om het zwerfafval tegen te gaan. "We zijn maar plastic zakken op gaan hangen, als een soort 'prullenzakken'. Die zakken zitten nu telkens snel vol, dus er ligt ook nog steeds afval op de grond." De zakken worden door de buurtbewoners zelf vervangen en het afval wordt zelf weggebracht.

Lees verder onder de foto...

Aan de zuidelijke kant staan wel prullenbakken, en ligt weinig zwerfafval.

Dekker praat het niet goed dat mensen hun afval van zich afgooien. "Maar ik vind wel dat de gemeente op zo'n zitplek het moet faciliteren om je afval weg te kunnen gooien." Aan de zuidelijke kant van de brug staan wel afvalbakken bij de bankjes. "Daar ligt veel minder, of zelfs geen, afval."

Particuliere afvaldienst

Waaorm de gemeente zolang over een besluit of antwoord doet, weet Dekker niet. "Zo moeilijk kan het toch niet zijn. We praten hier niet over tienduizenden euro's." Ze hoopt dat er nu snel schot in de zaak komt. "Dan kunnen wij ophouden met particuliere afvaldienst spelen."

De gemeente Zutphen heeft aangegeven het uit te zoeken en komt later met een reactie.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.