WOZ-waarde in Zutphen het laagste en in Lochem het hoogste

WOZ-waarde in Zutphen het laagste en in Lochem het hoogste

De gemiddelde WOZ-waarde van woningen is in 2019 voor het vierde jaar op rij gestegen. In onze regio is in Lochem de stijging het hoogste en daar ligt ook de gemiddelde waarde het hoogste.  

Op 1 januari 2019 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde in Nederland 248 duizend euro per woning, 7,8 procent meer dan een jaar eerder. In Lochem is het verschil met vorig jaar 7,1 procent. In Zutphen is dit 5,8 procenten in Brummen 4,9 procent. 

Gemiddelde waarde

De gemiddelde waarde is in Lochem het hoogst, namelijk 303.000 euro. In Brummen is dit 255.000 euro. En in Zutphen 200.000 euro. In de hele provincie is het ook gestegen. Dit jaar is de gemiddelde waarde 243.000 euro, vorig jaar was dat nog 227.000 euro. 

Huizenprijs

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met ongeveer een jaar vertraging. Deze vertraging komt doordat woningen op 1 januari worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van het voorgaande jaar. De huizenprijzen stijgen al vanaf 2014, terwijl de WOZ-waarde na 2015 een stijging laat zien. 

Naast het effect van taxatie van een jaar eerder, worden bij de ontwikkeling van de WOZ-waarde alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Bovendien verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen een verhogend effect heeft op de ontwikkeling van de WOZ-waarde.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.