Lochemse raad wil burgemeester nog zes jaar houden

Lochemse raad wil burgemeester nog zes jaar houden

De gemeenteraad van Lochem heeft burgemeester Sebastiaan van ‘t Erve (41) maandagavond voorgedragen voor herbenoeming. Op 9 januari 2014 werd hij benoemd in het ambt, dus zit zijn eerste termijn van 6 jaar er bijna op.

Al in april vroeg de Commissaris van de Koning in Gelderland de raad om de procedure voor herbenoeming op te starten. Toen werd een vertrouwenscommissie gevormd bestaande uit de fractievoorzitters van GB, VVD, CDA en PvdA. Deze commissie adviseerde de raad maandag om Van ‘t Erve voor te dragen voor een nieuwe termijn.

Voordracht

Na een debat achter gesloten deuren maakte de voorzitter van de vertrouwenscommissie en fractievoorzitter van Gemeentebelangen, Marja Eggink, bekend dat de Commissaris van de Koning John Berends wordt gevraagd om Van ‘t Erve bij de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan te bevelen. Kajsa Ollongren moet er nog een handtekening onder zetten, maar dat is na de voordracht door de raad en de commissaris een formaliteit.

Lees verder onder de foto...

Betrokken

Marja Eggink zei dat Van ‘t Erve zich in de eerste 6 jaar heeft laten zien als een prettige, betrokken en verbindende burgemeester. "Een burgemeester die er altijd is, als een spin in ‘t web”, zo zei zei. En hij is een van de eerste burgemeesters die zich verplaatst in een elektrische dienstauto. Dat maakt hem erg herkenbaar als hij ergens arriveert.

"Inmiddels zijn we 6 jaar en een baard verder"
Sebastiaan van 't Erve

De streektaal spreekt hij volgens Eggink nog niet, maar hij verstaat het wel. Zo weet hij inmiddels ook wat het gevleugelde Achterhoekse ‘jao, jao’ betekent. Van ‘t Erve was, voor hij naar de gemeente kwam, wethouder in Amersfoort. "En toen koos je voor Eefde als woonplaats”, aldus Marja Eggink. Dat klonk even als een waardeoordeel, maar ze haastte zich te zeggen dat dit niet het geval was. "Maar je had ook zomaar voor Laren kunnen kiezen. Maar dan was je hier vanavond waarschijnlijk niet eens geweest.” Dat laatste als verwijzing naar de laatste avond van de Larense Kermis.

Jonge burgemeester

Na de felicitaties in ontvangst te hebben genomen nam Sebastiaan van ‘t Erve zelf het woord. Hij zei dat hij bij zijn komst werd gezien als ‘die jonge burgemeester’. Hij was 36 toen hij in Lochem begon. "Inmiddels zijn we 6 jaar en een baard verder, maar vorige week hoorde ik het nog een keer: ik ben nog steeds die jonge burgemeester.”

Over de huidige politiek zei hij dat het kunst is om de mensen te vinden waar ze zijn. Of dit nu op het internet of op het dorpsplein is. Het debat is nodig en goed, maar het is volgens Van ‘t Erve de toon die de muziek maakt (C’est le ton qui fait la musique). Politiek naoberschap is volgens hem zorgen voor elkaar, ook in het debat. "Het mag soms best knetteren. Met de deuren slaan mag ook, maar we mogen de deur nooit in het slot gooien. Want in de buurt hebben we elkaar de volgende dag altijd weer nodig.”

Bij het moment van herbenoeming waren de echtgenote en kinderen van Van ‘t Erve aanwezig.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.