Zutphen mag niet meedoen aan landelijke wietproef

Zutphen mag niet meedoen aan landelijke wietproef

De gemeente Zutphen is niet uitgekozen om mee te doen aan de landelijke wietproef, waarbij legaal wiet zou worden gekweekt voor coffeeshops. De gemeenteraad besloot eerder dat Zutphen mee moest dingen om mee te doen.

Wel is Zutphen aangewezen als controlegemeente. In het onderzoek van het experiment wordt dan een vergelijking gemaakt tussen de deelnemende steden en de controlegemeenten. Er wordt onder meer gekeken naar gebruik van wiet en criminaliteit er omheen.

Negatief advies

Een voorwaarde voor het meedoen aan de proef is dat alle coffeeshops in de gemeente meedoen. In Zutphen lag dat gevoelig, zei burgemeester Annemieke Vermeulen al eerder. "Ik heb met hen gesproken en ze willen het niet. Ze mogen dan alleen nog maar staatswiet verkopen, wat een inperking is van hun handel."

Het college raadde af om Zutphen mee te laten doen. Echter had een meerderheid van de gemeenteraad de hoop dat het legaliseren van wietteelt, doormiddel van de proef, criminaliteit zou terugdringen. In Zutphen worden met regelmaat kwekerijen opgerold.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.