Onderzoek: 'Rijke Lochemmers drinken teveel'

Onderzoek: 'Rijke Lochemmers drinken teveel'

De gemeente Lochem kent een hoog aantal overmatige drinkers. In Gelderland staat Lochem op de 4e plaats en landelijk op de 63e plek. Afkickkliniekwijzer.nl deed landelijk onderzoek naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM.

De ‘titel’ overmatige drinker is voor mensen die meer dan 21 glazen per week drinkt. Dit geldt voor mannen. Bij vrouwen gaat het dan om 14 glazen per week. Een zware drinker is volgens de geldende maatstaven iemand die 1 keer per week 6 of meer glazen drinkt (man) of 1 keer per week vier of meer glazen (vrouw).

Binnen de richtlijn

In het onderzoek is ook gekeken naar mensen die binnen de geldende richtlijn vallen. Zij drinken helemaal geen alcohol of niet meer dan 1 glas per dag. In Lochem valt 34% in deze categorie. Dat brengt de gemeente op plaats 7 op de lijst met Gelderse gemeenten met de minste drinkers volgens de richtlijn. Ook al een negatieve score dus. ‘De buren’ uit Bronckhorst scoren overigens net zo.

Overigens kunnen die andere ‘buren’ – uit Hof van Twente – er ook wat van. Die gemeente komt uiteraard niet voor op de Gelderse lijstjes, maar het aantal overmatige drinkers is daar zelfs 10%.

Rijke drinkers

Indachtig het aloude ‘ach vaderlief, toe drink niet meer’ zou je kunnen denken dat drinken iets met armoede heeft te maken. Het onderzoek lijkt het tegendeel te bewijzen. Juist in gemeenten met relatief veel rijke inwoners lijkt overmatig drinken een groter probleem dan elders. In Gelderland spant de piepkleine en rijke gemeente Rozendaal bij Arnhem de kroon met 12 overmatige drinkers, plus nog eens 10 zware drinkers op 100 inwoners.

Ook landelijk springen de rijkere gemeenten eruit. Zoals de kustgemeente Bergen en gemeenten op de Gooise Matras. Mogelijk speelt ‘rijkdom’ ook in onze gemeente een rol. Lochem telt na het al genoemde Rozendaal immers de meeste miljonairs van Gelderland.

Oost-Gelre

Opvallend is ook dat Arnhem zowel in de provincie als landelijk bovenaan de lijst van gemeenten waar het minst wordt gedronken. Oost-Gelre (Groenlo en Lichtenvoorde) kent overigens het minste aantal mensen dat zich qua alcoholconsumptie aan de richtlijn houdt (26%).

Achterhoekers en Tukkers hebben de naam graag een biertje te lusten, casu quo er wel pap van te lusten. Misschien komt het door het voorbeeldige gedrag van de rest van de provincie, want qua aantal overmatige drinkers komt Gelderland landelijk op de 11e en dus voorlaatste plaats uit. Overijssel staat in dat overzicht op plaats 2, ten teken dat niet alleen de Twentenaar maar de hele provincie het er regelmatig van neemt.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.