Verpleegkundigen Gelre Ziekenhuis Zutphen voeren actie

Verpleegkundigen Gelre Ziekenhuis Zutphen voeren actie

Verpleegkundigen die werken in het Gelre Ziekenhuis in Zutphen voeren actie voor een hoger loon. In april is de cao verlopen, en de onderhandelingen voor een nieuwe zijn geklapt. 

In verschillende ziekenhuizen zijn acties opgezet, waaronder dus in het ziekenhuis van Zutphen. In het gebouw hebben medewerkers verschillende spandoeken opgehangen. "Een fatsoenlijk salaris zou ons passen! Wij doen meer dan dan billen wassen", staat op een spandoek. Op een andere: "De tijd van Florence Nightingale is voorbij, wij willen geld erbij." 

Onderhandelingen

Ondanks maandenlange onderhandelingen deed de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen eerder al een "onacceptabel" eindbod aan de vakbonden in de zorg. Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: "De ziekenhuiswerkgevers komen nauwelijks tegemoet aan onze eisen. De loonsverhoging die ze voorstellen is een flinke belediging. De cao verliep al op 31 maart, dus de verhoging van 3,25% lijkt behoorlijk, maar zou pas in november in gaan. Dat is echt veel te weinig. Zeker in de huidige arbeidsmarkt met de grote tekorten in de zorg." FNV wil een goede cao die waardering uitspreekt met onder andere een salarisverhoging van 5% voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers.

Zondagsdiensten

Ziekenhuismedewerkers gaan actie voeren door zondagsdiensten te draaien op ‘normale’ werkdagen. Sommige afdelingen kunnen sluiten en anderen voeren geen geplande behandelingen plaats. De veiligheid van patiënten komt niet in gevaar. Er zal genoeg personeel aanwezig zijn voor de spoedeisende gevallen. 

Het FNV geeft aan dat er ook andere acties kunnen komen. Bijvoorbeeld stiptheidsacties, sit-ins en ‘ludieke activiteiten’. De vakbond heeft aangekondigd dat er ook na de zomer nog acties zullen plaatsvinden, als er geen voortgang komt in de onderhandelingen.

Vanuit de Zutphense politiek heeft de SP aangegeven de verpleegkundigen te steunen. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.