Zutphens werkbedrijf GelreWerkt! bungelt na half jaar alweer aan de afgrond
Het stadhuis van Zutphen.

Zutphens werkbedrijf GelreWerkt! bungelt na half jaar alweer aan de afgrond

Het Zutphense werkbedrijf GelreWerkt!, wat sinds 1 januari actief is, bungelt alweer aan de afgrond. Het college stelt aan de gemeenteraad voor om de uitvoering van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Participatiewet door de gemeentelijke organisatie zelf te laten doen. Momenteel doet GelreWerkt! dat, een organisatie die door de gemeente speciaal daarvoor is opgezet.

De organisatie is een stichting waar de gemeente indirect invloed op kan uitoefenen. Maar dat blijkt niet te werken. De stichting mag bepaalde zaken helemaal niet uitvoeren en mag vanwege de privacywet geen persoonsgegevens delen met de gemeente. De bedoeling was om met GelreWerkt! efficiënter te kunnen werken, maar dat lukt dus niet.

Het Plein

Voorheen werden de zaken van de Wsw en de Participatiewet geregeld door Delta en de beruchte organisatie Het Plein. Ook daar ging van alles mis. Cliënten klaagden over te weinig persoonlijke begeleiding, medewerkers die snel vervangen werden en een gebrek aan communicatie. Het Plein werkte ook voor de gemeente Lochem. In 2018 besloten de twee gemeenten de stekker eruit te trekken, nadat de organisatie al tijden in opspraak was.

In maart ging het ook al slecht. Lees verder onder de video...

In het najaar van 2018 werd besloten een nieuwe organisatie op te zetten, die ook de taken van Delta op zich moest nemen. Daar kwam GelreWerkt! uit rollen. Nu er tonnen extra nodig zijn om de organisatie weer een beetje op de rit te helpen, zoekt het Zutphense college naar alternatieven.

Samenwerking

In de zoektocht naar alternatieven kwamen twee opties naar voren. Samenwerken met andere gemeenten, waar Zutphen met de komst van het eigen werkbedrijf juist mee gestopt is, of het onderbrengen in de gemeentelijke organisatie.

Het college kiest nu voor dat laatste. Na het zomerreces moet de gemeenteraad nog wel haar zegje doen erover. De doelstelling is om per 1 januari 2020 de transformatie te laten plaatvinden, maar de vraag is nog of dat gehaald gaat worden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.