College Zutphen geeft meer duidelijkheid over vrijwilligersverzekering
Het stadhuis van Zutphen.

College Zutphen geeft meer duidelijkheid over vrijwilligersverzekering

Het Zutphense college heeft duidelijkheid gegeven over hoe de gemeentelijke vrijwilligersverzekering werkt. Dit na aanleiding van vragen van de lokale PVDA-fractie. 

De partij heeft geroepen dat de vrijwilligersverzekering niet goed functioneert. Dit omdat de gemeente lang niet alles zou dekken. Op de site van de gemeente staat dat alle vrijwilligers automatisch verzekerd zijn. Maar het blijkt iets genuanceerder te liggen. 

Gehoorapparaat

Frans Manders (PvdA) noemde eerder een voorbeeld. Tijdens een groen-adoptie project in de Zuidwijken van Zutphen is een vrijwilliger zijn gehoorapparaat verloren. Dit werd niet vergoed door de verzekering van de gemeente. Het college legt uit waarom: “Mensen die werkzaam zijn op sportvelden of andere werkzaamheden voor een club of vereniging verrichten, dienen een maatschappelijk belang/doel en zijn geen overeenkomst met de gemeente Zutphen aangegaan. Mensen die werkzaamheden verrichten op een stukje adoptiegroen, zijn hiervoor wél een overeenkomst aangegaan met de gemeente Zutphen om een stukje openbaar groen te onderhouden met één of meerdere buren. Dit is geheel op eigen verzoek. Daarom spreken wij hierbij niet over een vrijwilliger als bedoeld in de Vrijwilligersverzekering. Het dient hier geen maatschappelijk belang.” 

De PVDA springt in de bres voor de man die zijn gehoorapparaat verloor, en vraagt de gemeente of er alsnog wat te regelen valt. Dat is niet het geval. “Er is geen verzekering waar deze claim onder valt en ook creëren we dan een vorm van rechtsongelijkheid, omdat dit soort claims bij andere mensen ook zijn/worden afgewezen.”

'Goed verzekerd'

Het college zegt dat hun vrijwilligersverzekering prima functioneert: “Vrijwilligers zijn via de VNG Vrijwilligersverzekering goed verzekerd en er wordt ook regelmatig een beroep via ons op deze verzekering gedaan en de claims worden altijd vergoed, mits deze terecht zijn.”

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.