Waterkwartier Zutphen in de ban van muizen

Waterkwartier Zutphen in de ban van muizen

Bewoners van het Zutphense Waterkwartier hebben te maken met overlast van muizen. Het zou niet gaan om een plaag, maar zo voelt het voor de bewoners wel. 

“Er lopen ongelofelijk veel van die rotbeesten hier rond”, weet een bewoner te vertellen. Ze zitten binnen als je de deur niet open laat.” De overlast wordt vooral gemeld door bewoners van de flats aan de Ruys de Beerenbrouckstraat. Hoe de muizen daar komen? “Ik denk door de winkels”, zucht een bewoner. 

Winkeliers

De woningen worden verhuurt door woonstichting Ieder1. Manager Louis Oosterbaan: “Er zijn inderdaad veel muizen in het Waterkwartier! En dat is ongelofelijk vervelend voor de bewoners.” Hij denkt dat het onder andere door de ondernemers daar kan komen. “Het is de verantwoordelijkheid van de winkeliers, maar ook de gemeente en bewoners.” Er is al een oplossing geboden, weet hij te vertellen. Op verschillende plekken zijn zogenoemde bijenbekjes geplaatst. “Ook hebben we andere technische maatregelen geboden.” 

"Ik kan me wel goed voorstellen dat bewoners het zien als een plaag"
Louis Oosterbaan (Ieder1)

Het verzoek van de woonstichting is om overlast te melden, “omdat we er pas wat aan kunnen doen als we er van weten!” Een plaag is het volgens de manager niet. “We hebben een ongediertebestrijder die alles in de gaten houdt. Maar die spreekt niet van een plaag. Ik kan me wel goed voorstellen dat bewoners het zien als een plaag! Omdat het rauw op je dak komt vallen.”

Gemeente

Bewoners klagen over het feit dat de gemeente niks doet aan het bestrijden. Maar dat is logisch, weet ook Oosterbaan uit te leggen. “De gemeente heeft mij vertelt dat ze enkel ratten bestrijden, omdat die dieren gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid.” 

Als bewoners aanvullende maatregelen willen nemen kan dat. “Horren plaatsen of andere aanvullende stappen zetten mag. Maar dat moeten ze wel zelf regelen.” 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.