Water halen uit beken, sloten en vijvers verboden vanwege droogte

Water halen uit beken, sloten en vijvers verboden vanwege droogte

In één van de twee droogste gebieden van Nederland, de Achterhoek, is het vanaf donderdag verboden om water uit de beken, sloten en vijvers te halen. Dit heeft het waterschap Rijn en IJssel bekend gemaakt. Het waterschap is gelegen op hoge zandgronden en hebben, ondanks enkele regenbuien in de afgelopen dagen, erg lage waterstanden en een neerslagtekort van 200 - 220 mm. Dit is vergelijkbaar met de extreme droogte van 2018. 

Het verbod is om de watertoevoer naar stedelijk gebied zo lang mogelijk op peil te houden en problemen met de waterkwaliteit en volksgezondheid te beperken, zoals ongedierte, bacteriën, vissterfte, blauwalg en botulisme. Met de huidige weersverwachtingen is geen verbetering van de situatie te verwachten. Daarom zijn de verboden ingesteld. Er wordt streng opgetreden tegen overtreders van het verbod.

Het waterschap roept iedereen op om zuinig met al het water om te gaan en de neerslag die er valt, zoveel mogelijk op te vangen zodat het de grond in kan trekken, bijvoorbeeld door regentonnen te plaatsen, de regenpijp af te koppelen van het riool, duikers af te sluiten en tegels te vervangen door planten.

Het is in dit hele gebied vanaf donderdag 12.00 uur voor iedereen verboden om water uit sloten, beken en vijvers te halen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.