Perspectief Zutphen: 'college bedenkt nieuwe koers maar weigert uitleg te geven'
Directeur-bestuurder Jorinde Klungers.

Perspectief Zutphen: 'college bedenkt nieuwe koers maar weigert uitleg te geven'

Perspectief, de organisatie die maatschappelijk werk verzorgt in Zutphen, is kwaad op de gemeente Zutphen. De instantie die gefinancieerd wordt door de gemeente moet net als haar geldschieter bezuinigen. Het college bedacht een nieuwe visie, maar weigert nu uitleg te geven.

Eind juni werd bekend dat het college van burgemeester en wethouders samen met Perspectief wilde kijken naar een toekomstige koers. Daar was een half jaar de tijd voor. Begin deze maand heeft het college echter zelf al een compleet nieuwe visie vastgesteld.

Onzorgvuldig

Jorinde Klungers, directeur-bestuurder van Perspectief, vindt dit belachelijk. "Het college handelt hiermee onzorgvuldig. We hebben een goed, haalbaar voorstel gedaan, waarmee we in 2021 de gevraagde 8 ton kunnen bezuinigen én de dienstverlening aan inwoners grotendeels overeind kunnen houden."

"Wethouder Mathijs ten Broeke weigert uitleg over wat het college bedoelt met deze nieuwe visie"
Jorinde Klungers, directeur-bestuurder

Het college was het niet eens met dat voorstel en stelde de bezuinigingen uit. "Nu blijkt er ineens een eenzijdige, geheel nieuwe visie op onze rol en ons takenpakket te zijn bepaald, terwijl we een gezamenlijk traject aan het doorlopen waren. Wethouder Mathijs ten Broeke weigert uitleg over wat het college bedoelt met deze nieuwe visie. Onbegrijpelijk!"

Onbestuurbaar

Klungers is bang dat door alle onrust en vertragingen de organisatie onbestuurbaar wordt. "Als gevolg van dit collegebesluit verwachten we leegloop van de organisatie. We kunnen vertrekkend personeel niet vervangen, waardoor we de dienstverlening aan inwoners niet langer kunnen garanderen", legt ze uit.

Op dit moment houdt Perspectief zich bezig met kortdurende, individuele ondersteuning van inwoners en het vinden van duurzame oplossingen voor hun problemen. Maar het college veegt dit volgens Klungers van tafel. "Vanaf 2020 dient Perspectief zich volgens het college te richten op het versterken van gemeenschapszin. Tien jaar investeren in de sociale wijkteams staat hiermee op het spel."

Klungers en haar werknemers zijn al lange tijd in gesprek met de gemeente over de toekomstplannen. Maar nu het college zonder overleg zelf een visie heeft bedacht en vastgesteld is dat tot stilstand gekomen. Het college heeft nog niet gereageerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.