'Verdeel de Zutphense kermis over de IJsselkade en de binnenstad'

'Verdeel de Zutphense kermis over de IJsselkade en de binnenstad'

Er blijft maar doorgepraat worden over de Zutphense kermis! Want wat is toch de beste optie? Hoe blijven de ondernemers, inwoners, kermisexploitanten en vooral de bezoekers tevreden? De kermis moet verdeeld worden over de IJsselkade en de binnenstad, is een suggestie van een ondernemer en de binnenstadsmanager. 

Horecaondernemer Remy Koppel is samen met kermisexploitant Ida Oostenenk-Maas en binnenstadsmanager Remco Feith om tafel gegaan. Zijn idee is om de kermis te verspreiden over de kade en de binnenstad. Een idee waar de kermisexploitant niet achter te krijgen is. “We hebben met z’n drieën een gesprek gevoerd om te kijken of we tot mekaar zouden kunnen komen. We wilden dat er meer ruimte voor horeca zou ontstaan en dat de kermis breder opgezet zou worden”, legt Koppel uit. 

Zware gesprek

Oostenenk-Maas vertelt dat het gesprek, waar een audio-opname van is, niet heel rooskleurig zijn verlopen. “Ik was er met goede moed heen gegaan om tot een oplossing te komen voor een mooi feest”, legt ze uit. Deze oplossing is er uiteindelijk niet gekomen. Koppel had als plan om de grotere attracties op de IJsselkade te plaatsen, “zodat we er in de binnenstad geen last meer van hebben.” Op de markten zouden dan de kleinere attracties staan “met ruimte voor de horeca!” Dit jaar zou het dan als pilot gehouden moeten worden. Als de pilot niet zou slagen zou de kermis moeten verhuizen naar de IJsselkade. “Verhuizen naar de kade lijkt me dan de meest logische stap”, beklemtoont hij. 

"Ik heb mijn best gedaan! Ik laat het nu even voor wat het is"
Remy Koppel

Geen goed idee, vindt de kermisexploitant. Ze wil het evenement als één groot geheel hebben! Want “in dat geval krijg je verdeeldheid en dat kan niet de bedoeling zijn bovendien krijg je dan plein soorten waardoor de levendigheid er uit gaat. Je hebt nu ook al een saai stuk ook op verzoek van de bewoners en horeca maar dat wordt dan nog heftiger dus kortweg dat zal de kermissfeer niet bevorderen.”

Koppel vindt het jammer dat zijn plan niet ter harte wordt genomen. “Ik praat als de horeca in het algemeen: het gaat vooral om ruimte voor elkaar creëren. Tijden veranderen, en de binnenstad ook. Dus we moeten een oplossing zoeken.” Maar die oplossing lijkt niet te bedenken aan de tafel waar de drie aan zaten. “Ik heb mijn best gedaan! Ik laat het nu even voor wat het is.” 

Verdeeldheid

Niet alleen de kermisexploitanten vinden het idee niet zo fraai, ook SP-raadslid Ellis Müller heeft grote twijfels. “Het lijkt ons niet zo'n heel goed idee. Je krijgt hierdoor verdeeldheid, de kermis wordt sfeerloos omdat je het vermaak aan de IJsselkade doet en de kleinere tenten op de markten”, legt ze uit. Daarnaast vraagt ze zich af of het überhaupt wel kan. “Ik ben benieuwd of alle grote attracties daar wel terecht kunnen, want wat ik begreep moet de Impact (een grote draaiende schommel, red.) ook al verdwijnen als de Kermis naar de IJsselkade gaat.” 

"Ik denk dat de Kermisexploitanten en horeca echt wel samen kunnen werken en er iets moois van kunnen maken"
Ellis Müller (SP)

Dat Koppel, Feith (die zich volledig aansluit bij de uitspraken van Koppel in dit artikel) en Oostenenk-Maas om tafel gegaan zijn vindt ze wel een positieve stap! “Ik denk dat de Kermisexploitanten en horeca echt wel samen kunnen werken en er iets moois van kunnen maken als er voor beide partijen duidelijkheid komt over de locatie van de kermis. En niet voor een jaartje, maar langere tijd.”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.