Eerder vrij en kortere lessen, scholen in de regio hanteren tropenroosters

Eerder vrij en kortere lessen, scholen in de regio hanteren tropenroosters

Zitten zweten in een klaslokaal. Niet alleen de scholier vindt dat niet leuk, ook de docent ziet het waarschijnlijk niet zitten. Bovendien is de hitte niet heel goed voor je concentratie. Daarom hanteren vrijwel alle middelbare scholen in de regio een tropenrooster.

"Vandaag is het tropenrooster ingegaan", legt een medewerker van Het Stedelijk Zutphen uit. "Tot één uur hebben ze les. We hanteren het tropenrooster de rest van de week, tenzij het weer omslaat." Ook de Vrije School heeft een aangepast rooster. "Na de grote pauze zijn ze vrij. Het Sint Jansfeest gaat maandagmiddag wel door. De komende dagen zijn ze 's middags wel vrij", aldus de receptioniste.

Turborooster

Het Staring College in Lochem laat geen lessen uitvallen, maar past de tijd aan. "Wij draaien een turborooster. Alle lessen van 50 minuten zijn verkort naar 40 minuten", vertelt een medewerker. "Dat hanteren we vooralsnog tot en met woensdag." Door het turborooster zijn de leerlingen eerder vrij.

"Een aangepast rooster is dus niet nodig"
Baudartius College

Het Baudartius College hanteert bewust géén tropenrooster. "Alle scholieren hebben deze week toetsweek. Daarom zijn ze al weinig op school, en ze maken maximaal twee toetsen op een dag. Een aangepast rooster is dus niet nodig". Het Isendoorn College in Warnsveld zegt nog geen aangepast rooster te hebben.

Basisscholen

Op de basisscholen worden vaak geen tropenroosters ingevoerd. Mede omdat het voor ouders vaak lastig kan zijn. Wel kunnen er andere maatregelen genomen worden, zegt scholenkoepel Stichting Archipel. "We zetten geen tropenroosters in. Het is ook afhankelijk per school. Er wordt door de directie van de school gekeken wat er nodig is. Op sommige scholen is het warmer dan op andere scholen. Dat verschilt per gebouw."

De komende dagen blijft het volgens de voorspellingen nog erg heet. Dat er een officiële hittegolf komt is vrijwel met zekerheid te zeggen. De temperaturen zakken de komende dagen niet, en blijven ruim boven de dertig graden steken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.