Waarom de brandweer vaker bij een gaslek komt kijken

Waarom de brandweer vaker bij een gaslek komt kijken

Het gebeurt best vaak: een gaslek. Een leiding kan lek raken of knappen, maar het kan ook een menselijke fout zijn, bijvoorbeeld als iemand onvoorzichtig in de grond graaft en een leiding raakt. Meestal lost de netbeheerder, hier in de regio Liander, het op. Steeds vaker komt echter de brandweer ook kijken, maar waarom?

Afgelopen zaterdag was het in Warnsveld raak. Een bewoner wilde een paaltje in de grond slaan en raakte daarbij iets. Vervolgens rook hij gas en belde de netbeheerder. De brandweer kwam uiteindelijk ter plaatse. Een brandweerman legde uit waarom.

Urk

Het heeft te maken met de tijd waarin een monteur ter plaatse kan komen. "Duurt het te lang, dan bellen ze ons", legt de brandweerman uit. "Ze willen geen risico nemen."

De extra voorzichtigheid heeft te maken met een incident in Urk, in 2016. Daar duurde het lang voordat een monteur ter plaatse kwam bij een melding, die als niet urgent werd beschouwd. Uiteindelijk kwam een monteur ter plaatse, en niet veel later vond een grote explosie plaats. Bijna een heel huizenblok werd verwoest. Wonder boven wonder raakte niemand gewond.

Kleine meldingen

Het gevolg is dat de netbeheerders extra voorzichtig zijn geworden en sneller de brandweer bellen. Ook al gaat het vaak om iets kleins of loos alarm.

"Onze meter geeft nu drie procent aan. Pas bij tien procent geeft hij alarm", legt de brandweerman uit. "Maar pas bij honderd procent wordt het gevaarlijk. Maar het gaat ten slotte altijd om de veiligheid

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.