Oeverzwaluwen voelen zich thuis op Zutphense bouwplaats

Oeverzwaluwen voelen zich thuis op Zutphense bouwplaats

Zo’n honderd oeverzwaluwen hebben een onderkomen gevonden in Zutphen! Namelijk de bouwplaats bij de Noorderhaven. En ze zijn daar meer dan welkom. 

De gemeente heeft besloten dat ze er de komende maanden rustig kunnen broeden. De vogels hebben nestjes van 1 tot 1,5 meter diep gegraven op de plek waar in de toekomst 138 luxe appartementen aan de IJssel worden gebouwd.

Peter Kelder, projectleider bij de gemeente Zutphen, gaf een toelichting aan Omroep Gelderland: "We waren eigenlijk van plan om het gat waar ze nu in zitten vol te gooien met zand, om er enkele bouwketen op te zetten. Dat gaat nu voorlopig niet gebeuren".

Lees verder onder de video... 

Voor de overige werkzaamheden aan de nieuwe woonwijk, die in 2024 zo'n 1100 nieuw woningen moet tellen, heeft de broedplaats geen gevolgen. "Ze kunnen prima naast elkaar functioneren, de vogels zijn er gekomen toen de werkzaamheden al bezig waren", vertelt Kelder. Dat de aannemer tientallen meters verderop aan het heien is, lijkt de oeverzwaluwen niet af te schrikken.

Oeverzwaluw 

De oeverzwaluw is een zangvogel uit de familie van de zwaluwen. Hij behoort tot de meest wijdverspreide zwaluwsoorten en is te vinden in waterrijke gebieden, waar hij zich voedt met kleine insecten en broedt in zelfgegraven tunnels in rivieroevers. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.