Warnsveldse scholieren bedenken oplossing voor Aziatisch huizenprobleem en slepen prijs in de wacht
De twee scholieren.

Warnsveldse scholieren bedenken oplossing voor Aziatisch huizenprobleem en slepen prijs in de wacht

De huizenproblematiek in de Indiase wijk Dharavi in Mombai. Niet iets waar de gemiddelde scholier over nadenkt. Maar Imre Lokhorst en Floriaan Troost van het Isendoorn College in Warnsveld deden dat wél, en kwamen met een oplossing.

De twee vwo-leerlingen namen hun profielwerkstuk erg serieus. Ze ontwierpen door de bewoners zelf te bouwen huizen van onder meer bamboe en plastic afval. De huizen bestaan uit losse onderdelen die de bewoners stap voor stap kunnen aanschaffen en die flexibel te combineren zijn tot passende, sterke en goed geïsoleerde huizen van drie verdiepingen met groene daken.

Lees verder onder de video die Imre en Floriaan maakten...

Een belangrijke factor is onder meer de betaalbaarheid. Ook daar is aan gedacht, net als aan de sociale en klimatologische omstandigheden. De plannen worden misschien ook werkelijkheid. Samen met een lokale ontwikkelingsorganisatie willen ze daarvoor zorgen.

Onderwijsprijs

Maar waar normaliter een profielwerkstuk redelijk binnen de muren van de school blijft, is dat nu niet het geval. Sterker nog: Imre en Floriaan behoren tot de twaalf winnaars van de KNAW Onderwijsprijs.

Voor de prijs worden twaalf vwo-profielwerkstukken uitgekozen, per onderwijsprofiel. Uiteindelijk komt er per profiel ook een eerste, tweede en derde plek. Daarmee maken ze kans op een studiebeurs van honderden tot duizenden euro's. Dinsdag wordt bekend welke plek ze gaan behalen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.