Vermissing Zutphense tiener bewijst het nut van Amber Alert

Vermissing Zutphense tiener bewijst het nut van Amber Alert

Dankzij een Amber Alert is dinsdag een Zutphense tiener relatief snel gevonden. Experts spreken positief over de kracht van het alert. 

Liever luisteren?
Psycholoog Ilse van Leiden bij NPO Radio 1...

“Vooral bij deze zaak blijkt ook de kracht van Amber Alert heel sterk! Ik denk dat vooral achterblijvers en de politie een gat in de lucht hebben gesprongen dat ze er op tijd bij zijn geweest”, legt psycholoog en criminoloog Ilse van Leiden uit op NPO Radio 1

Vermissing

De jongen is in de ochtend vertrokken. Pas ’s avonds werd het Amber Alert uitgegaan. Hij vertrok om 05.30 uur. Van Leiden: “Er zal dan een melding van vermissing gemaakt zijn door achterblijvers die zich om bepaalde redenen zorgen maakte. Er is toen een vermiste kind alert uitgegaan. Dit is een niveautje lager dan het Amber Alert.” 

Grof geschut

Het afgeven van een Amber Alert is een lastige keuze voor de politie. “Bij dit soort zaken zie je dat die afweging goed wordt gemaakt. Het ligt aan de achtergrond en wat de reden van de vermissing kan zijn. En op die manier beslis je of je grof geschut gaat inzetten.” Grof geschut is het opsporingsmiddel zeker. “Niemand kan er nog omheen in Nederland. Je hebt maximale opsporingskansen. De keerzijde is wel dat de politie er op voorbereid zijn, en dat de meldkamer beter bezet moet zijn.”

Het Amber Alert wordt weinig ingezet. “Je moet denken aan maximaal twee tot drie keer per jaar.” Dit was de eerste van 2019, met ook gelijk een goed einde. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.