De Zutphense uiterwaarden zijn kaalgemaaid, maar dat is niet slecht voor de vogels
De kale vlakte onlangs.

De Zutphense uiterwaarden zijn kaalgemaaid, maar dat is niet slecht voor de vogels

Het ziet er somber uit, de Zutphense uiterwaarden die helemaal kaalgemaaid zijn. Langs het voetpad staat een bord waarop de vogels zijn afgebeeld die je zou kunnen spotten. Maar zonder ook maar iets van begroeiing is de kans klein dat ze rondstruinen.

Het is dan ook niet gek dat meerdere Zutphenaren hun vraagtekens hebben gezet bij het maaibeleid van de gemeente Zutphen, die verantwoordelijk is voor het gebied. Maar toch was het milimeteren door de maaimachine niet slecht voor de natuur, stelt de gemeente.

Verbetering

De werkzaamheden in de Tichelbeeksewaard, hoe de uiterwaarden eigenlijk heten, zijn uitgevoerd door de pachter. "De werkzaamheden heeft de pachter uitgevoerd ter voorbereiding van toekomstig grasland (hooiland) dat tevens als weidevogelgrasland kan gaan dienen." legt een woordvoerder uit.

Overigens is dat niet overal gebeurd, maar op slechts twee van de zeven hectare grond. "Door uitvoering van de werkzaamheden is de twee hectare eerder geschikt als grasland en daarmee ook voor weidevogels."

De maaiwerkzaamheden hebben ook geen gevaar gevormd voor eventuele nestjes van weidevogels. "Hij heeft de werkzaamheden uitgevoerd vrijwel direct nadat het hoge water in de uiterwaarden was gedaald waardoor er geen aanwezigheid van weidevogelnesten viel te verwachten."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.