Zutphen gaat niet meer betalen aan zorgaanbieders van huishoudelijke zorg

Zutphen gaat niet meer betalen aan zorgaanbieders van huishoudelijke zorg

De nieuwe tarieven die de gemeente Zutphen aan zorgaanbieders van huishoudelijke zorg betaalt, gaan dit jaar niet omhoog. Dit komt doordat de gemeente een nieuwe analyse voor de prijs heeft gemaakt aan de hand van gegevens die de zorgaanbieders hebben aangeleverd. Door deze gegevens op te vragen over bijvoorbeeld het loon en de reiskosten die hulpen betaald krijgen, heeft de gemeente na eigen zeggen meer inzicht in de kostenopbouw van het tarief voor de huishoudelijke zorg. Dit is reden voor de gemeente om een "scherper tarief te gaan hanteren", leggen ze uit. 

Sinds 2017 zijn gemeenten verplicht om reële en kostprijs dekkende tarieven te hanteren. Om dit tarief te kunnen bepalen kan de gemeente een tariefuitvraag doen bij zorgaanbieders. Bij deze uitvraag vraagt een gemeente aan zorgaanbieders om aan te tonen welke kosten zij maken zodat berekend kan worden welk tarief daarbij passend is. De loonschaal waarin een hulp wordt uitbetaald, bepaalt voor een groot deel het tarief dat de gemeente aan de zorgaanbieder betaalt. Daarnaast wordt het opgebouwd uit onder meer reis- en opleidingskosten, ziekteverzuimkosten en eventuele kosten voor overhead.

Loonschaal

Vorig jaar heeft de gemeente Zutphen aan de zorgaanbieders onder andere gevraagd in welke nieuwe loonschaal zij hun hulpen uitbetalen. Op basis van de door hen aangeleverde informatie is vervolgens het tarief bepaald. Dit jaar heeft de gemeente deze informatie opnieuw uitgevraagd, maar is aan de aanbieders ook gevraagd om de informatie te onderbouwen met bewijsstukken. Hieruit blijkt dat sommige aanbieders de medewerkers nu in een lagere loonschaal uitbetalen dan vorig jaar is aangegeven. Voor 2019 hebben we de tarieven hierop aangepast. Daarnaast is het tarief door de reiskosten verlaagd. Uit de aangeleverde informatie van aanbieders bleek dat zij de hulpen over het algemeen een lagere reiskostenvergoeding uitbetaalden dan in het tarief was opgenomen.

Nieuwe tarieven

De gemeente heeft de zorgaanbieders aangeboden om in gesprek te gaan over de nieuwe tarieven. Twee aanbieders hebben van deze mogelijkheid gebruikt gemaakt. De gemeente heeft met hen gesproken over het proces en de verschillende kostprijsbepalende elementen. Beide aanbieders gaven daarbij aan dat zij het traject met betrekking tot de tariefuitvraag als open en prettig hebben ervaren. De gesprekken hebben niet geleid tot aanpassing van de tarieven. De nieuwe tarieven gaan in per 1 september.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.