Opinie: Goed vertrouwen is er niet

Opinie: Goed vertrouwen is er niet

De poppen zijn weer aan het dansen. Na een periode van relatieve rust verkeert de Zutphense politiek in een diepe crises. Wethouder De Jonge kreeg weer een motie van wantrouwen aan haar broek. In haar wanbeleid sleept ze nu ook burgemeester Vermeulen met zich mee tegen wie een motie van treurnis werd ingediend. Een smet op haar blazoen.

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Maatschappelijk Ondernemer

Als een donderslag bij heldere hemel kwam vorig jaar het bericht dat Zutphen op een gigantisch financieel tekort afstevende. Niemand zag dat aankomen. Of toch? De Rekenkamer deed onderzoek en vond de smoking gun. Met name wethouder De Jonge was wel degelijk op de hoogte. De raad werd niet tijdig geïnformeerd en zelfs bewust een rooskleuriger beeld voorgehouden. Ex-wethouders Pennings en Sueters veegden hun straatje schoon en lieten in een brief weten dat ze met de sussende woorden ‘het komt wel goed’ werden afgescheept. Burgemeester Vermeulen zat erbij, keek er naar en had kennelijk niet door dat er iets verzwegen werd.

"De formateurs van GroenLinks deden echter alsof hun neus bloedde. De Jonge werd weer wethouder"
Lex Hemelaar

Als De Jonge eerder open kaart had gespeeld, waren in gezamenlijk overleg passende maatregelen genomen. Dan waren de financiële stroppen bij met name Het Plein waarschijnlijk minder hoog geweest en hadden tal van maatschappelijke organisaties niet zo ingrijpend hoeven te bezuinigen. 

De bedoeling van het onderzoek van de Rekenkamer is dat de politiek er lessen voor toekomst uit trekt. Samen bouwen aan een gezonde toekomst tussen raad en college. Dat kan echter alleen als er een goede basis van vertrouwen is. Die is er niet. Een groot deel van de raad wil niet verder met De Jonge. Dat was al duidelijk tijdens de formatie van dit college, toen de eerste motie van wantrouwen werd ingediend. De formateurs van GroenLinks deden echter alsof hun neus bloedde. De Jonge werd weer wethouder. 

Nu heeft wederom een groot deel van de raad gezegd dat De Jonge moet opstappen. De motie kreeg geen meerderheid omdat de coalitiepartijen hebben afgesproken het college te steunen, wat er ook gebeurt. Van de VVD wisten we dat al. Ook de SP houdt zich braaf aan het herenakkoord en heeft daarmee haar onschuld verloren.

De Jonge is naar eigen zeggen wethouder geworden om het vertrouwen in de politiek te herstellen. Na twee moties van wantrouwen moet ze de pijnlijke conclusie trekken dat door haar optreden het vertrouwen alleen maar gekelderd is. Paradoxaal genoeg kan ze nu nog maar één ding doen om burgers weer het vertrouwen in de gemeentepolitiek te geven. Aftreden. 

 

Je hebt zojuist een opiniestuk gelezen. Het artikel is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Of meer weten? Klik dan hier
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.