Lochem krijgt 'geen terraspolitie, maar handhaving op verzoek'

Lochem krijgt 'geen terraspolitie, maar handhaving op verzoek'

Het nieuwe terrassenbeleid van de gemeente Lochem lijkt na eerste lezing nogal rigide en niet overal even ondernemersvriendelijk. Alle meubilair op het(zelfde) terras moet gelijk zijn en reclame op parasols mag niet meer. Komt er nu een terraspolitie?, zo kun je je afvragen.

‘Natuurlijk niet’, reageert de gemeente. ‘Maar, ondernemers, waaronder ook horeca-ondernemers, vragen wél om handhaving. Sommige terrassen zijn groter dan is afgesproken en worden niet altijd even netjes opgeruimd. Dit geeft ergernis.’

Geen bemoeizucht

‘Het terrassenbeleid moet niet worden gezien als bemoeizucht, maar na overleg met ondernemers is bekeken of een kwalitatieve impuls mogelijk is. Daarbij zijn onderscheid en eigen identiteit belangrijk’, zo klinkt het uit het gemeentehuis. De regels zijn er op gericht om het totaalbeeld van een plein of straat rustiger te maken. En daarmee ook aantrekkelijker voor de bezoeker.

Volgens de woordvoerder van de gemeente is er geen sprake van een veel strakker beleid maar is sprake van een reactie op de vraag van ondernemers om iets aan het straat- of pleinbeeld te doen. ‘Het is met ze besproken. Het nieuwe beleid wijkt ook niet heel erg af van het beleid dat in 2009 is vastgesteld.’

Reclameloze parasols

Op de vraag of je ondernemers niet onnodig op kosten jaagt door parasols en afscheidingen met reclame te verbieden volgt een erkenning dat parasols mét reclame, van bijvoorbeeld de brouwerij, vaak goedkoper zijn voor een horecabedrijf. Dit is een van de redenen waarom een overgangsperiode van 3 jaar is ingebouwd. De investeringen hoeven dan niet meteen te worden gedaan, zo luidt de uitleg.

Parasols

Een horeca-ondernemer vertelde LochemsNieuws overigens dat parasols mét reclame ook best veel geld kosten. ,,Als de brouwerij je als nieuwe klant wil binnenhalen kan er nog wel eens wat af, maar anders betaal je ook bij de brouwerij forse bedragen voor een grote terrasparasol.” Reclame-uitingen mogen in de gemeente overigens nog wel op de volant van een parasol. Dat is afhangende (sier)rand aan de zijkant van de parasol.

De gemeente zegt dat het niet ongebruikelijk is om het aantal reclame-uitingen terug te dringen om daarmee een kwaliteitsimpuls te geven aan het totaalbeeld.

Zwijnshoofd

De vergunningaanvragen van een aantal bedrijven rond de Kleine Markt in Lochem waren de aanleiding om het beleid (versneld) tegen het licht te houden. Aan het Zwijnshoofd – dat nog voor de Keidagen de deuren opent – wordt op korte termijn een terrasvergunning verstrekt.

Meilink

Meilink Mode vroeg ook een vergunning. Eigenaar Hans Meilink zegt dat hij daarmee, als hij zijn pand op termijn zou willen verkopen, sterker staat mocht zich een horecaondernemer melden. De gemeente wil hem echter nu geen stuk van het plein vergunnen. Meilink moet het doen met een strook van een meter rondom zijn pand. Meilink heeft hier inmiddels bezwaar tegen aangetekend.

Openbare inrichting

De gemeente stelt dat Meilink eigenlijk ook de vergunning voor ‘eigen grond’ niet had mogen krijgen, maar dat het de ondernemer tegemoet wilde komen. Op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) moet voor het verlenen van een terrasvergunning sprake zijn van een ‘openbare inrichting’. Dat wordt Meilink in de zin van de APV pas als hij drank en/of etenswaren gaat verstrekken en daarmee ook omzet genereert.

Dat laatste is de reden dat bijvoorbeeld Tante Pos aan de Molenstraat wel een terras mag hebben. Andere winkels die dergelijke plannen hebben kunnen ook aanspraak maken op een vergunning als ze aan de voorwaarden voldoen.

Tokoloco

Ook Tokoloco is een pure winkel en dus geen openbare inrichting in de zin van de APV. Toen bleek dat de eigenaar een eventueel verkregen vergunning ter beschikking wilde stellen aan de buurman van het Zwijnshoofd is na overleg besloten dat de gemeente een deel van de Kleine Markt rechtstreeks aan het Zwijnshoofd gaat verhuren. Dat maakt het mogelijk om de huidige of toekomstige eigenaar van het pand van Tokoloco, alsnog een terrasvergunning te verstrekken als dat een openbare inrichting mocht worden.

Ruimte voor evenementen

Op de Kleine Markt worden evenementen gehouden, zoals ‘Pop Meets Hamony’ van muziekvereniging Advendo, Blues Rond de Kerk en meer incidentele activiteiten. Omdat de Kleine Markt gemeentegrond is, is expliciet in terrasvergunningen opgenomen dat de horecaondernemers ruimte moeten maken als een evenement zich aandient.

De gemeente bekijkt steeds of een evenement op de Kleine Markt moet en kan. Ook zal er met de organisatoren overleg zijn over de inrichting van het plein tijdens een evenement en over wat dit betekent voor terrashouders. ‘Het blijft maatwerk’, aldus de gemeente.

Goed overleg

Goed en tijdig over en afstemming zijn belangrijk voor het slagen van een evenement en daar heeft ook de horeca baat bij, zo is de gedachte. Pas in het uiterste geval – als blijkt dat een ondernemer stelselmatig niet wil inschikken – kan de terrasvergunning of de huurovereenkomst worden ingetrokken.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.