Veel dode mezen in de regio door buxusmotgif
De kastjes voor de mezen in Zutphen. (Archieffoto)

Veel dode mezen in de regio door buxusmotgif

Ze hangen niet alleen bij mensen in de tuin, maar ook door het dorp en de stad: mezenkasten. Maar de mezen en vooral de kleine meesjes zijn in gevaar. Honderden, al niet duizenden, meesjes hebben het leven alweer gelaten. Mogelijk is gif dat wordt gebruikt om de buxusmot te bestrijden de oorzaak. Gebruik het niet, zegt onder meer Hennie Beelen van GroenLinks Brummen.

Er komen de laatste weken veel meldingen binnen bij de Vogelbescherming. "Maar wij houden niet precies bijn waar de meldingen vandaan komen", vertelt een woordvoerder. Maar het speelt ook zeker in de regio. "In Brummen is het zeker het geval!" zegt Hennie Beelen. In het dorp hangen tientallen mezenkastjes. De mezen zijn namelijk dol op de eikenprocessierups, die voor veel overlast zorgt. Echter zijn ze ook dol op de rups van de buxusmot.

Vergif

Tuinliefhebbers zijn echter niet zo dol op de buxusmot. Die eet namelijk buxusplanten helemaal kaal. Wat doet men? De planten worden ingespoten met gif waardoor de buxusmot en haar rupsen het lootje leggen. Het gevolg is echter dat de rupsen daardoor gif in zich hebben. De jonge meesjes eten vervolgens de rupsen op, gevoerd door de ouders. Maar doordat de rupsen vergiftigd zijn, en de mezenjonkies een lage weerstand hebben, worden ze zelf dodelijk vergiftigd.

"Hier is in de wijde omtrek geen buxushaag te vinden"
Hennie Beelen (GroenLinks)

"Het is nog niet met zekerheid vast te stellen dat er een verband is tussen de sterfte en de bestrijding van de buxusmot", legt de Vogelbescherming uit. "Maar het lijkt er wel sterk op." In Brummen gaat de GroenLinks-fractie, die ervoor heeft gezorgd dat er overal nestkastjes hangen, op controle. "We gaan de mezenkasten binnenkort inspecteren", aldus Beelen. "Zelf heb ik dat op de golfbaan al gedaan. Daar waren tien kasten bezet en levend. Maar hier is in de wijde omtrek geen buxushaag te vinden."

Alternatief

Wat kan je als tuineigenaar dan wel doen om de buxusmot te bestrijden? Veel opties zijn er niet, zegt de Vogelbescherming. "De biologische middelen kunnen vaak ook veel schade aanrichten, dus dat is geen optie. Een feromonenval (met een speciale lokstof voor mannetjes-buxusmotten, red.) zou kunnen helpen, maar vaak is het al te laat, dan kan je beter de plant gewoon weghalen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.