Zutphen boos op Rijk vanwege oneerlijke verdeling geld jeugdzorg

Zutphen boos op Rijk vanwege oneerlijke verdeling geld jeugdzorg

De gemeente Zutphen is van mening dat het kabinet rekening houdt met de sociaal-economische samenstelling van gemeenten, bij het verdelen van geld voor jeugdhulp. De roep om hulp heeft mede te maken met de grote tekorten die Zutphen heeft op jeugdhulp.

Het verschil tussen de ontvangen rijksmiddelen en de uitgaven van de gemeente Zutphen is groter dan in veel andere gemeenten. Zutphen had afgelopen jaar een tekort van ruim 5 miljoen op de jeugdhulp. 20,4 miljoen werd besteed aan deze zorg en de gemeente ontving hiervoor een kleine 15 miljoen euro van het Rijk. Ruim 1.500 kinderen en jongeren kregen zorg in natura of een pgb.

Grote hulpvraag

Wethouder Annelies de Jonge: "Ik durf de voorzichtige conclusie te trekken dat bij het Ministerie parameters ontbreken voor steden als Zutphen als het gaat om de huidige verdeling van de rijksmiddelen voor jeugdhulp." Zutphen is een stad met een centrumfunctie en relatief veel sociale woningen en zorginstellingen. De Jonge: "De optelsom van deze sociaal-economische factoren maakt dat relatief veel jongeren hulp nodig hebben. Dat heeft een grote invloed op de zorgkosten en in het bijzonder op de uitgaven van onze gemeente voor de jeugdhulp."

Landelijk zijn drie onderzoeken uitgevoerd naar de tekorten in het sociaal domein en in het bijzonder op het gebied van jeugdhulp. In de aanloop van de behandeling van de onderzoeken door de Tweede Kamer wil het Zutphense college de problematiek onder de aandacht brengen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.