Politici: 'Lokaal lachgasbeleid heeft alleen zin mét handhaving'
Lachgaspatronen in de bosjes.

Politici: 'Lokaal lachgasbeleid heeft alleen zin mét handhaving'

Een verbod op de verkoop of het gebruik in het openbaar van lachgas heeft alleen nut als er op gehandhaafd wordt. Dat zegt Burgerbelang-raadslid Rick Verschure. Ook andere Zutphense politici zien vooralsnog niets in een lokaal verbod. Meerdere gemeenten in Nederland pleiten voor landelijke wet- en regelgeving, maar er zijn ook gemeenten die zelf alvast de touwtjes in handen nemen.

Het recreatieve gebruik van lachgas wordt steeds populairder. Ze laten lachgas uit patronen, die gewoon te koop zijn als slagroompatronen in diverse winkels, in een ballon lopen. Vervolgens inhaleren ze dat, waardoor ze in een roes belanden. Het is volgens de wet geen drug, maar een 'gewoon' product.

Handhaving gaat mis

Volgens Rick Verschure is een lokaal verbod wel een optie, maar moet er dan wel gehandhaafd worden. "Ik vraag mij af hoe je een dergelijk verbod wil handhaven. Lachgas is los verkrijgbaar en wordt in de horeca gebruikt. Daarnaast heeft lokaal beleid enkel zin als je ook handhaaft." Met de huidige regels, op het gebied van horeca en andere lokale wetgeving, is de handhaving al niet op orde, stelt hij. "Handhaving handhaaft nog niet eens op de horeca categorieën, laat staan dat ze tijd hebben om hierop te handhaven."

"Je kunt je afvragen hoe effectief een verbod in Zutphen is"
PvdA-raadslid Jasper Bloem

Ook Hans Boersbroek, raadslid van de Stadspartij, denkt niet dat lokaal beleid gaat werken. "Uitgaande van ‘party drug’-gebruik naast alle andere middelen voorzie ik een oncontroleerbare taak voor de gemeente. Gaan we tassen controle doen tijdens de zomerfeesten? Lokale festivals? Mag je nog wel een jointje aansteken bij dat podium daar waar drank/alcohol omzet feitelijk de driver is?" De PvdA heeft ook twijfels bij de effectiviteit van een lokaal verbod. "Je kunt je afvragen hoe effectief een verbod in Zutphen is, als het landelijk is toegestaan", zegt Jasper Bloem van de partij.

Betutteling

SP-fractievoorzitter Nils Müller maakt zich nog geen grote zorgen. "Op zich moeten mensen zelf weten wat ze doen. Als ze maar goed op zichzelf en elkaar passen, en het niet in de publieke ruimte doen. Vanwege de sfeer, de rotzooi en de risico's die die rondwandelende halve zombies met ballonnen in hun mond met zich meenemen", legt hij uit. "Daar kunnen we best gemeentelijke beleid op maken, als dat nodig blijkt te zijn. Maar verder moeten we niet te betuttelend doen vinden wij."

Vooralsnog zijn er geen plannen voor een lokaal verbod bekend. Verschure van Burgerbelang benadrukt wel hun zorgen over het recreatieve gebruik. "Wij maken ons wel zorgen over deze ontwikkeling en wij zullen deze “hype” blijven volgen."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.