Lachgas wordt steeds groter probleem, maar in Zutphen mag het gewoon

Lachgas wordt steeds groter probleem, maar in Zutphen mag het gewoon

Je gebruikt het voor de slagroom of je wordt ermee verdoofd in het ziekenhuis: lachgas. Maar er is ook een andere mogenlijkheid om het te gebruiken, als drug. Als je het inhaleert kom je in een kortstondige roes terecht.

Maar het recreatieve gebruik van lachgas wordt een steeds groter probleem. Hoewel de risico's van lachgas als drug klein zijn, liggen er wel degelijk gevaren op de loer. Regelgeving onbreekt echter, want het valt onder de warenwet en wordt niet gezien als geneesmiddel of drugs.

Lokale regels

Lachgas inhaleren mag gewoon, zelfs op straat. Er is geen landelijke regelgeving, en ook in Zutphen zijn er geen regels voor. "We hebben geen lokale regels over lachgas. Op grond van landelijke regels is verkoop en gebruik legaal. Het valt onder de Warenwet", legt woordvoerder Robert-Jan Bax uit.

Hoewel er al wordt gepleit voor landelijke regelgeving, nemen sommige gemeenten al maatregelen. De gemeente Veldhoven heeft in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen dat het op straat niet mag.

Als je goed oplet vindt je in Zutphen her en der ook lachgaspatronen op straat. Ook op plekken waar veel hangjeugd samenkomt zijn ze veelvuldig te vinden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.