Opnieuw veel muffins, koekjes en koffie op de vrijmarkt: maar mag dat wel?

Opnieuw veel muffins, koekjes en koffie op de vrijmarkt: maar mag dat wel?

De jaarlijkse Koningsdag-vrijmarkt in Warnsveld trok, ondanks het slechte weer, ook dit jaar weer veel bezoekers. Ook waren er genoeg gegadigden die hun spulletjes probeerden te verkopen. Maar tussen al het prullaria, speelgoed en stoffige zolderspullen kwam je ook verse dingen tegen: eten en drinken. Maar mag dat eigenlijk wel?

Niet om je bang te maken, maar je weet nooit wat er met dat eten is gebeurd. Een zelfgebakken cupcake klinkt onschuldig en lekker, maar wie is er verantwoordelijk als er iets is misgegaan bij het maken? Bovendien weet je ook niet hoe hygiënisch de verkoper is.

Verbod

Het verkopen van eten of drinken op een vrijmarkt is niet (landelijk) per wet verboden. Sommige gemeenten verbieden het wel, maar in de gemeente Zutphen is niets over een verbod te vinden. De organisatie neemt echter geen enkel risico. In het reglement staat: "Het is zonder uitdrukkelijke toestemming van de organisatie verboden: (...) Het zonder vergunning en/of toestemming van de organisatie verkopen, bereiden of aanbieden van etenswaren". Ook dit jaar werden deze regels, volgens enkele bezoekers, niet gehandhaafd.

Ondanks dat het door de organisatie wordt verboden moeten de verkopers nog met iets anders rekening houden. Ze moeten zich, volgens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), voldoen aan de Warenwet. Kort gezegd houdt dat in dat ze rekening moeten houden met hygiëne en bijvoorbeeld de bewaartemperatuur. In 2017 gaf de NVWA nog tientallen waarschuwingen door heel het land. Ook als het buiten koud is, kan de bewaartemperatuur te hoog zijn.

Bezoekers lieten zich echter niet tegenhouden, en kochten maar al te graag bij 'illegale' eetkraampjes. Zeker de bakjes warme koffie en thee gingen er hard doorheen.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.