Hoogspanningskabels bij Warnsveld kunnen ondergronds, maar het prijskaartje is hoog

Hoogspanningskabels bij Warnsveld kunnen ondergronds, maar het prijskaartje is hoog

De hoogspanningskabels die bij Warnsveld en een deel van Zutphen lopen, kunnen ondergronds. Dat blijkt uit een haalbaarheidsonderzoek van netbeheerder TenneT. De kosten zijn echter wel aanzienlijk, en behoud van de huidige masten heeft de voorkeur.

Het gaat om een afstand van ongeveer vier kilometer aan hoogspanningsleidingen. Het ondergronds brengen, ook wel verkabelen genoemd, staat al jaren op de politieke agenda in Zutphen. De aanleiding voor het haalbaarheidsonderzoek was een motie van D66, die unaniem werd gesteund in de gemeenteraad.

Miljoenen

De kosten voor het verkabelen van de leidingen kost naar schatting 18 miljoen euro. Dat hoeft de gemeente, als het plan ook daadwerkelijk uitgevoerd wordt, niet geheel zelf te betalen. Het Rijk betaalt 80 procent mee. De overige 20 procent moet Zutphen echter zelf verzorgen.

Dat zou betekenen dat Zutphen 3,6 miljoen euro zou moeten ophoesten, mits ze de plannen voor de verkabeling doorzetten. Het college geeft aan nader onderzoek te willen doen naar de opties voor (co)financiering, gezien de huidige financiële situatie.

Tijdens een verkiezingsdebat in 2018 werd er gesproken over de verkabeling...

 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.