Roeken strijken massaal neer in Lochem

Roeken strijken massaal neer in Lochem

Roeken zijn als communicerende vaten. Verjaag ze van de ene plek en ze duiken massaal op op een andere plek. De bomen aan de Westerwal in Lochem en aan de overkant van de gracht zien momenteel zwart van de nestelende vogels.

Door de kap van bomen rond het station zijn de roeken gaan zwerven. Aan de Oosterwal en -bleek en bij de Noorderbleek hangen glitters in de bomen en die lijken daar redelijk te werken. Aan de Westerwal wordt de beschermde vogels vooralsnog geen strobreed in de weg gelegd. En dat is te zien. Het wemelt er van de nesten. Die zijn overigens niet allemaal nieuw.

Lees verder onder de video...

De gemeente Lochem zegt desgevraagd dat het gaat om een gevestigde kolonie die wettelijke bescherming geniet. Bovendien is het broedseizoen begonnen. ‘Op dit moment kan er dus niets aan bestrijding worden gedaan. De roeken en hun nesten zijn beschermd’, zo luidt de uitleg.

De zogeheten fire-fly bakens die elders in Lochem in de bomen zijn gehangen moeten voorkomen dat de vogels ook op andere plekken gaan nestelen. Dat lijkt aan de Oosterwal en omgeving te lukken. De fire-fly bakens zijn kaartjes die draaien in de wind. Ze reflecteren zowel daglicht als uv-licht en schrikken dus zelfs in donker af. Op plekken waar zich al roeken bevinden mogen dit soort dingen niet worden ingezet.

Hanzeweg

Inmiddels lijkt ook de kolonie roeken aan de Hanzeweg te groeien. In het bosje tussen de Nijha en de passantenhaven wemelt het van de nesten. Omdat daar nauwelijks woonhuizen in de buurt staan, is de overlast daar beperkt.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.