Brummen moet bezuinigen, versoberen én geld binnenharken

Brummen moet bezuinigen, versoberen én geld binnenharken

De gemeente Brummen moet de komende jaren meer vet op de botten krijgen. Donderdag presenteerde het college van burgemeester en wethouders een waslijst aan mogelijkheden om dat voor elkaar te krijgen. Eén ding is duidelijk: de komende jaren wordt het bezuinigen, versoberen én geld binnenharken.

Sinds 2011, de tijd van de economische crisis, is de financiële situatie van de gemeente verslechterd. "Brummen is er in geslaagd om de nadelige effecten hiervan goed op te vangen. Maar het heeft zeker gevolgen gehad voor de omvang van onze reserves,” legt wethouder Peter-Paul Steinweg uit. De gemeente zit niet in acute problemen, maar wil wel een stevigere financiële positie hebben.

Het Rijk

Maar de crisis is niet de enige reden van de benauwende situatie. "We krijgen bijvoorbeeld minder geld van het rijk. Het grootste deel van onze inkomsten, namelijk 72 procent, ontvangen wij van het rijk. Als het rijk minder gaat uitgegeven, merken wij dat direct, want dan krijgen wij ook minder geld. Een andere oorzaak is dat we verantwoordelijk zijn geworden voor veel extra taken, denk aan het hele sociale domein."

In totaal heeft het college 130 ideeën verzameld waar geld mee kan worden bespaard en opgehaald. De maatregelen worden echter niet zomaar ingevoerd. Deze maand krijgt het inwonerspanel Brummen Spreekt vragen over de voorstellen. Eind juni doet de gemeenteraad haar zegje over de plannen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.