Kosten schoonmaak Berkel al opgelopen tot 800.000 euro

Kosten schoonmaak Berkel al opgelopen tot 800.000 euro

De kosten van de schoonmaak van de Berkel na de milieuramp van afgelopen najaar zijn al opgelopen tot 800.000 euro. Dat laat het Waterschap Rijn en IJssel weten. De kans bestaat dat de kosten nog gaan oplopen.

"De kosten bestaan onder meer uit herstel-, schoonmaak- en onderzoekskosten", legt woordvoerder Vanya Ginsel van het waterschap uit. Begin november werd bekend dat er industrieel leidingwater, vanuit een zuivelfabriek van FrieslandCampina, de Berkel instroomde. Het gevolg: duizenden vissen gingen dood door een zuurstoftekort. De oorzaak was een breuk in een grote leiding, die pas een ruime week later werd gemaakt.

Lees verder onder de video...

Baggerdepot

Het is niet uitgesloten dat dit de top is van de financiële gevolgen. Het waterschap heeft vervuild water vanuit de Berkel naar een baggerdepot van Rijkswaterstaat gepompt. Mogelijk moet dat schoongemaakt worden, waardoor de totale kosten oplopen.

"We wachten tot het voorjaar totdat het is opgedroogt en ingezakt. Dan gaan we kijken wat we willen met dat gebied, en welke kwaliteitsvoorwaarden daarbij horen. Het kan heel goed zijn dat het niet schoongemaakt hoeft te worden, dan komen er dus ook geen kosten bij."

De kosten worden opgenomen in de begroting van het waterschap.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.