Ik film een overtreding met mijn dashcam. Is dat voldoende bewijs?

Ik film een overtreding met mijn dashcam. Is dat voldoende bewijs?

De politie en het openbaar ministerie krijgen steeds vaker beeldmateriaal binnen van verkeersovertredingen. Dit beeld is dan gemaakt met een dashcam, die in het voertuig hing. Maar is dat voldoende bewijs? 

Dagelijks komen er dashcambeelden binnen bij de dienders. “Deze man was aan het bumperkleven”, “Ik moest keihard remmen toen deze vrouw ineens voor me ging rijden”, “Deze man zat te bellen achter het stuur” of “Niet normaal hoe gevaarlijk deze idioot reed op de A1.” Zomaar een paar voorbeelden van klachten. 

Lees verder onder de video...

Maar toch zijn alleen die beelden niet voldoende, legt Achilles Damen uit. Hij is de landelijke verkeersofficier. “We begrijpen best dat mensen denken dat dat beeldmateriaal op zich voldoende is. Maar toch is dat niet zo.” Hij gaat verder: “We hebben daarnaast nog aanvullend bewijsmateriaal nodig in de vorm van getuigenverklaringen. En we moeten aantonen dat de beelden ook écht zijn, en dus authentiek zijn.” Oftewel, bij je dashcambeelden moet je altijd een getuigenverklaring leveren. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.