Wat doet die helikopter boven mijn huis?

Wat doet die helikopter boven mijn huis?

  •  Uitleg over de politieheli
  •  21 februari 2019
  •  

De politie surveilleert niet alleen op de weg, maar ook op het water, het spoor en in de lucht. In de lucht gebeurt dit met helikopters en vliegtuigen. Met de inzet van de helikopter ondersteunt de Luchtvaartpolitie de Nederlandse politie 24 uur per dag, dus ook ‘s nachts.

De politiehelikopter surveilleert geregeld in onze regio. Op Facebook verschijnen dan direct berichten van mensen die zich afvragen wat de politie er doet! 

De politie zet de helikopter altijd in met een goede reden. Het kan voorkomen dat de helikopter in de vroege ochtend, ’s avonds of ‘s nachts boven uw huis vliegt in verband met een politie-inzet op de grond. Zo ondersteunt de Luchtvaartpolitie de Nederlandse politie 24 uur per dag met acht helikopters. Met behulp van de politieheli kunnen eenheden op de grond slagvaardiger en sneller optreden bij incidenten, zoals roofovervallen en vermissingen. Niet elke helikopter is een politiehelikopter. Defensie en traumateams vliegen ook met helikopters. De traumaheli is van hetzelfde merk en type als van de politie, namelijk een Eurocopter EC 135.

Boven je huis?

De piloot bepaalt de hoogte van het toestel aan de hand van de omstandigheden, die noodzakelijk zijn voor het slagen van de politie-inzet. Hoeft deze niet laag te vliegen dan kiest de piloot een hoogte die minder overlast oplevert. Een politieheli mag voor het vervullen van de politietaak afwijken van de wettelijk minimumvlieghoogte. Politiepiloten volgen de best mogelijke training in binnen- en buitenland om in moeilijke en bijzondere omstandigheden veilig te vliegen.

Er zijn veel vragen over de inzet van de politieheli en de politie hoopt met onderstaande informatie inzicht te geven in het werk van de luchtvaartpolitie. ‘Bedenk dat als u een politieheli hoort of ziet deze deel uitmaakt van de activiteiten van de politie om uw directe omgeving veiliger te maken’, aldus een hoofd van de Luchtvaartpolitie. Om u nog meer van dienst te zijn, kunt u het twitteraccount @depolitieheli raadplegen of er informatie beschikbaar is over de aanwezigheid van een politieheli bij u in de buurt.

Oproepen

Er vinden geplande vluchten plaats op basis van IGP (informatie Gestuurde Politie) en ad hoc naar aanleiding van incidenten. Sinds eind 2011 hanteert de politie de zogeheten ‘rodeknop-procedure’. Deze procedure houdt in dat als via 112 een overval of ander ernstig incident wordt gemeld, niet alleen de betrokken politieregio wordt geïnformeerd, maar ook de Luchtvaartpolitie. Die zal snel een toestel de lucht insturen of – als deze al vliegt – naar het betreffende incident dirigeren. Daar neemt de bemanning contact op met de politie bij u in de buurt. Hierdoor gaat geen kostbare tijd verloren als ondersteuning van de politie op de grond noodzakelijk is. De afgelopen tijd was de heli meer en meer succesvol bij het oplossen van diverse misdrijven, waarbij aanhoudingen zijn gemaakt danwel vermisten werden teruggevonden.

Sinds 2009 zijn zes lichte helikopters van het merk Eurocopter, type EC135 en twee middelzware helikopters van het merk Agusta Westland, type AW 139 in gebruik genomen.

Apparatuur

De helikopters hebben de allernieuwste opsporings- en waarnemingsapparatuur waaronder het zogeheten airborne-videosysteem. Hiermee zijn digitaal hoge resolutiebeelden te maken, waaronder warmtebeelden. Naast het feit dat deze beelden worden vastgelegd in de heli kunnen ze ook worden uitgezonden. Via een landelijk dekkend videonetwerk zijn de hoogwaardig beveiligde beelden ook beschikbaar voor meldkamers. Ook betekent dit dat er vorm wordt gegeven aan het begrip Network Enabled Capability (door netwerk samenwerken op basis van dezelfde beelden/informatie).

De helikopters staan doorgaans op Schiphol-Oost, Volkel en Rotterdam maar kunnen ook op andere locaties worden gestationeerd, als dit voor het vervullen van de politietaak noodzakelijk is.

Specificaties

De Eurocopter EC 135 P2+ is een bekende helikopter in hulpverleningsland. Het toestel wordt ook gebruikt als traumaheli. Het toestel kan 4-6 personen vervoeren en is uitgerust met twee Pratt en Whitney 206 B2 motoren van elk 447 PK. Het maximaal startgewicht is 2910 kg. De Duitse/Franse helikopter heeft een vliegbereik van 550 km. Het toestel heeft een vierbladige hoofdrotor en een Fenestron staartrotor. De lengte van het toestel is 10,2 m, de breedte 10,20 m (rotor) en de hoogte 3,51m.

De AgustaWestland AW 139 is voor politiebegrippen een luchtreus. Het toestel kan maximaal 15 passagiers vervoeren en is uitgerust met twee P&W PT6C-67C motoren van elk 1679 PK. Het maximaal startgewicht bedraagt 6800 kg. De helikopters van Italiaanse makelij hebben een vliegbereik van 1061 km (zonder reserve). Het toestel heeft een vijfbladige hoofdrotor, een vierbladige staartrotor en een intrekbaar landingsgestel. De lengte van het toestel is 16,62 m, de breedte van de rotor is 13,80 m en de hoogte 4,98 m.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.