Akkerbouw Velhorst terug naar situatie van 1944

Akkerbouw Velhorst terug naar situatie van 1944

Een luchtfoto van landgoed Velhorst, in 1944 gemaakt door de Engelse luchtmacht (RAF), dient als uitgangspunt voor de toekomst van de akkerbouw daar. Dat betekent kleinere akkers en meer diversiteit in gewassen. Arjen en Winny van Buuren pakken de klus op. Op 20 februari worden de plannen tijdens een informatiebijeenkomst in Ons Huis in Almen nader toegelicht.

Arjen van Buuren komt oorspronkelijk uit Dieren en is van huis uit aardappel-veredelaar. Hij runde 12 jaar lang een gemengd bedrijf in Ierland. In 2013 keerde hij terug naar Nederland. Hij zette een biologische tuinderij op bij een zorgboerderij in Neede, handelde in aardbeienzaad en werd docent aan de landbouwhogeschool Aeres in Dronten. Hij doceert daar biologische akkerbouw en agrarisch ondernemerschap.

85 hectare

Hij woonde een tijdje in Zutphen maar wilde graag buitenaf wonen. Er werd een woonboerderij gevonden aan de Ehzerallee, net buiten Almen. Met uitzicht op de Velhorst en de bekende witte ‘ophaalbrug’ over de Berkel. Die woning gaat nu in de verkoop, want Van Buuren en zijn vrouw tekenden onlangs een pachtovereenkomst met Natuurmonumenten voor een boerderij op het landgoed, plus het beheer over 85 hectare grond.

Extensieve akkerbouw en een gemengd bedrijf met koeien en schapen, zo is het plan. Natuurmonumenten voegde – na bedrijfsbeëindigingen – de grond van twee pachtboerderijen samen en daagde agrarische ondernemers uit om met een goed businessplan te komen. Arjen van Buuren deed mee. "Er bleven uiteindelijk 5 mensen over en die mochten hun plan presenteren”, zo vertelt hij. "Vorig jaar mei kreeg ik te horen dat ik was uitverkoren.”

Diversiteit

Hij streeft op den duur naar een gesloten kringloop binnen zijn nieuwe bedrijf. De grote lappen grond worden opgedeeld in meerdere kleine akkers en daar gaan granen, groenten en aardappelen verbouwd worden. De akkerranden worden zo ingezaaid dat insecten en vogels daar kunnen gedijen. De bio- en bodemdiversiteit komt hoog in het vaandel te staan.

Overigens wordt van het deel van de grond dat het dichtst bij de Berkel ligt de bovenlaag afgeschaafd zodat verschraling optreedt. Het Waterschap Rijn en IJssel heeft bovendien plannen om de Berkel meer te laten meanderen. Dat kan aan de Almense kant van de witte brug vrij gemakkelijk, want daar kronkelt nu al een vistrap, waardoor vis de stuw kan passeren. Arjen van Buuren: "Als vistrap werkt het niet. De afstand is te groot. De vissen blijven hangen voor de stuw.”

Meeste werk zelf doen

Van Buuren wil het werk op het landgoed zoveel mogelijk zelf – met behulp van zijn vrouw en nieuwe buurman – gaan doen. De buurman bewoont een andere boerderij op de Velhorst en kent de klappen van de agrarische zweep. Mogelijk wordt voor sommige (oogst)werkzaamheden een loonwerker ingeschakeld.

"Voor het netwerk én ik kan hier ook wat betekenen voor studenten die onderzoek willen doen"
Arjen van Buuren

Van Buuren gaat wat minder uren werken als docent. "Ik wil wel betrokken blijven bij het onderwijs. Voor het netwerk én ik kan hier ook wat betekenen voor studenten die onderzoek willen doen”, zo zegt hij.

Vrienden van Velhorst

Het is uitdrukkelijk de bedoeling om de burger bij de nieuwe opzet te betrekken. Daartoe is Vrienden van Velhorst opgericht. Voor 25 euro per jaar zitten liefhebbers letterlijk eerste rang. Ze mogen gratis met het hele gezin deelnemen aan vier educatieve seizoenswandelingen per jaar. Tijdens die wandelingen vertelt een gastspreker over wat er onderweg is te zien. Leden krijgen verder verrassende recepten en bovendien 10 procent korting op producten van de boerderij. Er is keuze uit veel producten; variërend van aardappelen en groenten tot muesli en havergrutten.

Alles is – uiteraard ook voor iedere andere liefhebber – online te bestellen. In Almen en directe omgeving worden bestellingen thuisbezorgd. Voor het overige wordt een pakketdienst ingeschakeld en worden verzendkosten berekend.

Informatiebijeenkomst

De beoogde werkwijze en de start van Vrienden van Velhorst staan op woensdag 20 februari centraal tijdens een informatie-avond in Ons Huis in Almen. De bijeenkomst wordt geopend door wethouder Bert Groot Wesseldijk. Arjen van Buuren legt uit wat biologische landbouw precies inhoudt en wat zijn plannen zijn. Verder spreekt ecoloog Robert Ketelaar van Natuurmonumenten. Winny van Buuren geeft uitleg over de Vrienden van Velhorst.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.