GGD gaat hoog aantal kankergevallen Eefde onderzoeken

GGD gaat hoog aantal kankergevallen Eefde onderzoeken

GGD Noord- en Oost-Gelderland gaat onderzoek doen naar gevallen van kanker in Eefde-West. Aanleiding zijn de zorgen van inwoners over het aantal gevallen. De GGD gaat onderzoeken of er een verband is met de uitstoot van bedrijven op De Mars.

Het gebied ligt ten westen van de spoorlijn Zutphen-Deventer, ten noorden van het Twentekanaal en ten zuiden van de Eefdese Enkweg en het verlengde hiervan. Met het uitvoeren van het kankerclusteronderzoek geven beide gemeenten, Lochem en Zutphen, aan de zorgen van inwoners in Eefde-West serieus te nemen. 

Verkennen

Het kankerclusteronderzoek start op 5 februari en zoomt in op milieu, gezondheid en of er mogelijk een relatie is. Het gezondheidskundige deel bestaat uit een verkennend onderzoek naar het aantal gevallen en de soorten kanker die in Eefde-West voorkomen en of kanker daar meer voorkomt dan op andere plaatsen in Nederland. 

Met het onderzoek focussen de gemeenten Lochem en Zutphen op de zorgen van inwoners en Dorpsraad Eefde. Beide gemeenten realiseren zich dat er in het gebied ook andere plannen en ontwikkelingen spelen, die reden tot zorgen geven. 

Als inwoners van Eefde-West vragen hebben over het onderzoek, kunnen zij bellen naar de GGD. De resultaten van het onderzoek zijn naar verwachting voor de zomer van 2019 bekend. Op grond van de resultaten bekijken beide colleges of vervolgstappen nodig zijn en welke dat dan zouden moeten zijn.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.