Verkeersexpert: 'N348 tussen Zutphen en Eefde zou 80-weg moeten zijn'

Verkeersexpert: 'N348 tussen Zutphen en Eefde zou 80-weg moeten zijn'

Er wordt geregeld te hard gereden op de N348 tussen Zutphen en Eefde. Voor de beelddenkers: het lange stuk weg tussen de Polbeek en de turborotonde. Is dat onze fout, of ligt het aan de maximum snelheid? 

Er mag maar 50 kilometer per uur gereden worden op de weg. Terwijl je er een heel stuk rechtdoor rijdt. Oom agent maakt er geregeld gebruik van door snelheidscontroles uit te voeren. Automobilisten krijgen het gevoel dat ze op een 80-weg rijden. En volgens verkeersexpert Jacob de Vries is dat niet vreemd. 

Inrichting

“Ik zie dat dit traject eigenlijk is ingericht als een 80-kilometer weg”, legt De Vries uit. “In Nederland worden wegen in categorieën ingedeeld. Waarbij wordt vastgelegd hoe zo’n weg eruit komt te zien. De gedachten is dat er een verband is tussen de inrichting en het gedrag van de weggebruiker.” 

Lees verder onder de audio…

De verkeersexpert gaat verder: “De inrichting lijkt niet in lijn met de gevraagde snelweg. Het lijkt eruit te zien als een 80-kilometerweg maar je mag er maar 50 rijden. De weg mag dan wel binnen de bebouwde kom liggen, ook dan zou de snelheid wel tot 70 kilometer per uur mogenliggen.” 

Ongelukken

Hij kan ergens begrijpen dat de snelheid 50 kilometer per uur is. Dit omdat er al meerdere ongelukken gebeurd zijn in het verleden. Maar toch… “als de maximumsnelheid niet klopt kan dat leiden tot onmenselijk gedrag. En dus ook tot extra onveiligheid! Feitelijk zal de inrichting van de weg moeten veranderen. Maar dat is in deze situatie best lastig!”

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.