Het zwerversbestaan is zwaar

Het zwerversbestaan is zwaar

WARNSVELD/ZUTPHEN - Maandagavond heeft de politie in Warnsveld een zwerver moeten wegsturen. Dit omdat hij dacht een slaapplek te kunnen vinden onder een trapje bij de Lidl. Hij had zijn slaapzak, deken en kussens al klaar gelegd toen de politie polshoogte kwam nemen. Een alerte buurtbewoner had ze ingeschakeld. 

“De winter komt eraan, het is de vraag hoe ik die ga doorbrengen.”
Zwerver

Lastig overleven
De politie verzocht hem vriendelijk weg te gaan en gaf hem een waarschuwing dat hij maar beter geen plekje meer kon zoeken in Zutphen. “Het is lastig om in de buurt een slaapplek te vinden” vertelt de man, die al een lange tijd geen huis meer heeft. Door financiële problemen zwerft hij nu rond in de stad en de naastgelegen dorpen. “De dichtstbijzijnde opvang is in Deventer. En daar kan ik niet zomaar komen, ik moet daar dan helemaal heen fietsen.” Ook vertelt hij dat het lastig overleven. “De winter komt eraan, het is maar vraag hoe ik die ga doorbrengen.”

Aantal daklozen neemt toe
In Nederland kwamen er tussen 2009 en 2015 iets meer dan 13 duizend daklozen bij. Dit is een toename van 74 procent. Het aantal daklozen met een niet-westerse herkomst is in diezelfde periode verdubbeld. De toename van het aantal autochtone daklozen was iets minder groot. Dit meldde CBS afgelopen jaar.

Geschat wordt dat 31 duizend mensen in Nederland vorig jaar geen vaste woon of verblijfplaats hadden, sliepen in de opvang, op straat, in openbare gebouwen of bij familie of vrienden. Van deze groep  had 13 duizend een niet-westerse herkomst. In 2009 waren dit er bijna 6,5 duizend. Tussen 2009 en 2015 kwamen er 5,5 duizenddaklozen met een autochtone herkomst bij. De sterkste stijging van het aantal daklozen vond plaats tussen 2009 en 2010. Ook in de jaren daarna nam het aantal daklozen toe.

Het ging in dit onderzoek om daklozen die ingeschreven staan in een van de registraties die CBS gebruikt voor dit onderzoek, of om daklozen die de kans hebben om in die registraties voor te komen. De resultaten in dit onderzoek zijn exclusief de mensen die illegaal in Nederland verblijven én dakloos zijn. "Ik kom relatief veel mensen tegen zonder woonplek" bevestigd de dakloze man die wij spraken. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.