Vuurwerk afsteken of carbidschieten? Dit zijn de regels
Zo mag het dus niet.

Vuurwerk afsteken of carbidschieten? Dit zijn de regels

Het is oudejaarsdag! Dat betekent dat er weer een hoop geknald gaat worden. Uiteraard moet je voorzicht wezen met alles wat je doet. En er zijn een aantal regels die je moet weten. Ze zetten ze voor je op een rij. 

Carbid

Carbid is een oude traditie die veelal op het platteland voortleeft. Het is een echt streekgebruik. Schieten mag in onze gemeenten niet binnen de bebouwde kom. Wel mag het buiten de bebouwde kom op oudejaarsdag. Het mag pas vanaf 10.00 uur en om 02.00 uur moet het weer stil zijn op straat. Je moet op minimaal honderd meter van de bebouwde kom staan. Ook moeten de bussen die gebruikt worden 40 liter zijn. 

Als je gaat carbidschieten moet je minimaal 300 meter van dierenverblijven en gebouwen afstaan. Ook moet je ouder dan 18 jaar zijn om dit te mogen doen. Politie en andere toezichthouders gaan nauwlettend toezien op een juiste manier van carbid schieten en treden als dat nodig is handhavend op, meldt de gemeente Brummen. 

Vuurwerk

Vuurwerk wordt al sinds vrijdag verkocht in verschillende winkels in de regio. Het afsteken mag echter pas vrijdagavond vanaf 18.00 uur. Ook moet het om 02.00 uur weer stil zijn op straat. In onze regio’s zijn geen vuurwerkvrije zones ingesteld. Dit betekent dat overal afgestoken mag worden. Wel moet het vuurwerk uiteraard legaal zijn. 

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.