Zutphen huurt steeds meer extern personeel in

Zutphen huurt steeds meer extern personeel in

De gemeente Zutphen is steeds meer geld kwijt aan externe inhuur van personeel. De laatste jaren is het bedrag verdubbeld. Dat blijkt uit een analyse van Omroep Gelderland.

Zij onderzochten de externe inhuur bij de tien grootste gemeenten, drie waterschappen en de provincie zelf. Bij alle instanties gaat er steeds meer geld naar de externe inhuur.

Zutphen

In 2014 ging bij de gemeente Zutphen 6% van de totale personeelsuitgaven naar externe inhuur. Je kan dan denken aan tijdelijke functies als adviseurs en projectleiders, maar ook aan ICT'ers en publieksmedewerkers.

De kosten stijgen de afgelopen jaren echter flink. Dit jaar bestaat 16,4 procent van de totale personeelsuitgaven aan de inhuur van externen. Een ruime verdubbeling dus. Het gaat om zo'n 1,7 miljoen euro per jaar, blijkt uit de cijfers die Omroep Gelderland opvroeg.

Tijdelijk

Volgens de gemeente ging het om circa zeventig tijdelijke krachten, die op meerdere vlakken werden ingezet. De meeste externe inhuur werd gedaan in het sociaal domein. Sinds 2015 moeten gemeenten meer taken zelf uitvoeren.

De vakbonden zijn niet blij met de ontwikkeling. Zij pleiten voor zoveel mogelijk vaste aanstellingen, om zo onzekerheid bij extern ingehuurden terug te dringen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.