Heb jij iets paars aan vandaag? Het is namelijk Paarse Vrijdag

Heb jij iets paars aan vandaag? Het is namelijk Paarse Vrijdag

Onlangs stonden LHBTI+'ers in de aandacht op de internationale 'Coming Out Day'. Maar daarnaast is het ook ééns per jaar Paarse Vrijdag: deze vrijdag. Het is de bedoeling dat zoveel mogelijk mensen een paars kledingstuk dragen, om zo hun solidariteit te tonen.

Het is natuurlijk vooral de bedoeling om de algehele acceptatie te laten stijgen. Want dat is, overal in het land, nog lang niet even best. Op scholen wordt er daarom ook steeds meer aandacht aan besteed.

GSA

Zutphen en Brummen zijn beide regenbooggemeenten. Maar het Isendoorn College in Warnsveld is zelfs een regenboogschool. Daar is, net als op veel andere 'noramle' scholen, een GSA (Gay-straight Allience) actief.

"Dan is het de bedoeling dat iedereen iets paars draagt"
voorzitter GSA

Eerder hielden ze zich al druk bezig met Coming Out Day, maar ook de Paarse Vrijdag is belangrijk. "Dan is het de bedoeling dat iedereen iets paars draagt" legde de voorzitter van de Isendoorn-GSA eerder uit. "Ook organiseren we dan een speciale lunch."

Pesten

Jongeren denken dat er niet zo snel gepest wordt. "Als je het bent is het toch niet erg? Niks om mee gepest te worden lijkt me", vertelt Robin (14). Maar pesten kan best wel gebeuren, weet Michiel (17). "Bij voetbal wordt 'homo' nog wel vaak als scheldwoord gebruikt. Ik vind het niet erg om te horen, maar ik snap dat iemand die nog in de kast zit het wel lastig kan vinden."

Volgens de GSA van het Isendoorn wordt er vrijwel niemand gepest met zijn geaardheid. Uit een groot (geanonimiseerd) onderzoek bleek dat 3% van de leerlingen wel eens werd gepest. "Maar nadat we het zelf gingen onderzoeken bleek dat er vrijwel niemand werd gepest vanwege hun geaardheid."

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.