LGLD KORT: Verdiende 3-0 nederlaag van FC Zutphen bij WVF in Zwolle

FC Zutphen is er zaterdag niet in geslaagd in Zwolle voor een verrassing te zorgen. Er werd verdiend bij de nummer 3 op de ranglijst, WVF, verloren. Het veldspel van de Zutphenaren was echter zeker niet slecht. Daarin deed men niet veel voor de opponent onder. Doordat het 1e doelpunt al na 8 minuten viel, kon WVF, met veel mensen achter de bal, de wedstrijd controleren. FC Zutphen was veel in balbezit, maar kon dat niet omzetten in doelrijpe kansen. Doordat WVF een onterechte strafschop kreeg, en met een schot van 30 meter in de 2e helft doel trof is het verhaal van de wedstrijd snel verteld.

De Zutphenaren hadden pech dat middenvelder Rik Vlutters niet kon starten, vanwege een liesblessure, en Nando Bleumink vanwege ziekte. Daardoor was er een basisplaats voor Jan van der Mark, die een goede wedstrijd speelde, en zich in de 2e helft ontpopte als een belangrijk aanspeelpunt. Er werd door beide partijen fel aan de wedstrijd begonnen. FC Zutphen liet zich niet onbetuigd en kreeg via Luuk Meijer een goede mogelijkheid, maar zijn bal belandde naast het doel.

Volkomen onverwacht viel in de 8e minuut de 1-0 voor de thuisclub. Een lange bal van WVF werd ongelukkig verwerkt, waarna Max Goudbeek alleen op doelman Rietman af stevende en raak schoot. Een zeer zure en dure tegenslag voor de Zutphenaren. Even later was er een vrije trap van Hessel Berends die net naast het doel belandde.

Maar daarna trok FC Zutphen met goed combinatievoetbal de wedstrijd naar zich toe. Met name Luuk Meijer speelde in deze fase sterk in de opbouw. Maar opnieuw was er een tegenvaller voor de Zutphenaren, maar nu buiten hun schuld. Op de rand van buiten spel kreeg WVF een goede mogelijkheid. Maar doordat men verzuimde te schieten was het Khen Bakkerweerd, die met een correcte ingreep op de bal in de 16 meter deze kans onschadelijk maakte. Helaas reageerde scheidsrechter Huis in “t Veld op appelleren van de spelers van WVF en gaf een onterechte strafschop.  Ruben Meijer liet zich die kans niet ontnemen en zorgde in de 23e minuut voor de 2-0.

FC Zutphen probeerde daarna nog voor rust het tij te keren, en terug te komen in de wedstrijd. WVF speelde slim met veel mensen achter de bal, en in de snelle omschakeling, waarbij hun spitsen continu dreigend bleven. FC Zutphen speelde via combinaties en individuele acties goed tot aan de 16 meter lijn. Daarna ontbrak de creativiteit. Hierdoor kwam het doel van WVF niet echt in gevaar. Aan de andere kant waren het Paul van Dijk en Lucas Velner die met goede schoten de bal net lans de verkeerde kant van de paal zagen gaan.

In de 2e helft hetzelfde spelbeeld. WVF liet de Zutphenaren het spel maken, maar was zelf in de counter gevaarlijk. Aanvoerder Martijn Ruijsch was enkele keren dichtbij een doelpunt, maar zijn schoten belandden net naast en over het doel.  De 3e mogelijkheid van de topscorer van WVF was echter raak. In de 57e minuut strafte hij knullig balverlies op het middenveld van FC Zutphen af, met een schot van zeker 30 meter, die met een fraaie boog achter doelman Rietman verdween, 3-0.  Het was teleurstellend voor de verdediging van FC Zutphen dat men dit soort doelpunten tegen kreeg. De jonge centrale verdediger Hidde Ruessink speelde namelijk een goede wedstrijd en hij ontwikkelt zich, net als enkele andere spelers, uitstekend.

In de 60e minuut kwam Joran van der Kamp in het veld voor Khen Bakkerweerd en in de 85e minuut Marco Kroese voor David te Slaa.  FC Zutphen kreeg nog goede mogelijkheden via Niek Bakkerweerd en Luuk Meijer, maar ze waren te slordig in de afwerking. Voorin was Jesse de Vries het meest dreigend, met een aantal goede acties, maar hij wist hier onvoldoende gebruik van te maken, doordat de voortzetting verzandde in de verdediging van WVF.  Aangezien WVF nog een inzet op de lat zag belanden, veranderde er aan de stand niets meer. FC Zutphen gaat 2 zware thuiswedstrijden tegemoet, maar ook 2 mooie uitdagingen.

Opstelling FC Zutphen: Owen Rietman, Niek Bakkerweerd, Hidde Ruessink, Jort Bleumink, Khen Bakkerweerd ( 65. Joran van der Kamp), David te Slaa ( 85. Marco Kroese), Jan van der Mark, Luuk Meijer, Jelle Macare, Gabi Maduro, Jesse de Vries.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].