Waterschap gaat de Berkel schoonmaken na milieuramp

Waterschap gaat de Berkel schoonmaken na milieuramp

Het Waterschap Rijn en IJssel gaat vanaf maandag aan de slag met het schoonmaken van de Berkel bij Lochem. Door de leidingbreuk zijn er miljoenen liters melkspoelwater van twee zuivelfabrieken de rivier ingestroomd. Dat afvalwater heeft ervoor gezorgd dat de flora en fauna is aangetast.

Enkele dagen nadat de leidingbreuk werd ontdekt is het water via pompen opgevangen in een reservoir van Rijkswaterstaat. Desondanks is een groot deel van de Berkel aangetast, en zijn er duizenden vissen overleden door een zuurstoftekort.

Baggeren

Vrijdag start de waterbeheerder met de voorbereidingen. Een grote baggerboot gaat het slib wat op de bodem ligt opzuigen. "Om te zorgen dat de boot zijn werk kan doen, wordt vers water aangevoerd vanuit het Twentekanaal", legt het waterschap uit. "Als dit is afgerond wordt stuw Hoge Weide weer geopend en kan het water weer als normaal door de Berkel stromen."

Doordat de sliblaag wordt verwijderd kan de natuur zich sneller herstellen. De zuurfstofgehaltes in het water zijn al wel weer toegenomen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.