LGLD KORT: Lochem verbetert inzameling BEST-tas

LGLD KORT: Lochem verbetert inzameling BEST-tas

Inwoners zetten hun BEST-tas vorig jaar minder vaak aan de weg. Dat blijkt uit een evaluatie van Circulus-Berkel. Een belangrijke oorzaak is dat zij een nieuwe tas niet of niet op tijd krijgen. Lochem is een duurzame gemeente en de BEST-tas is een belangrijk middel voor hergebruik van grondstoffen. Het college stelt daarom aan de raad voor om door te gaan met de inzameling van de BEST-tas maar dan wel op een andere manier.

Het aantal BEST-tassen dat aan de weg gezet werd, liep terug van 5.726 in 2016 naar 3.425 in 2017. Terwijl Lochem toch 14.600 huishoudens telt. Wethouder Henk van Zeijts: “In onze gemeente scheiden we het afval al goed, maar toch doen we nog veel waardevolle spullen in de grijze container. Neem bijvoorbeeld textiel. Als je dat schoon en droog inlevert met de BEST-tas, kan dat een tweede leven krijgen. Dat mensen de tas nog te weinig gebruiken, komt doordat ze vaak geen lege BEST-tas in huis hebben. Dat moeten we beter regelen.”

Wat verandert er?

Elk huishouden krijgt in maart eenmalig drie BEST-tassen op voorraad. Ook stoppen we met het aanvraagsysteem met de QR-code op de tas. In plaats daarvan krijgt elk huishouden direct een nieuwe tas in de brievenbus als het een BEST-tas aan de weg heeft gezet. Bestellen van een tas kan via WhatsApp, social media en de website van Circulus-Berkel. Ook kunnen inwoners nieuwe tassen op meer plekken ophalen, namelijk bij de recyclepleinen en de kringloopwinkel. Deze veranderingen moeten de inzameling van de BEST-tas een nieuwe impuls geven. 

Wat is de BEST-tas?

In de BEST-tas kunnen inwoners boeken, elektrische apparaten, speelgoed en textiel aan de weg zetten. De tas wordt zes keer per jaar huis aan huis ingezameld. 2Switch in Zutphen sorteert en verkoopt de inhoud van de tassen. Wat overblijft verwerkt Circulus-Berkel. Textiel gaat naar Reshare, oude boeken worden als oud papier hergebruikt en elektrische apparaten gaan naar het e-waste sorteercentrum in Apeldoorn. Overgebleven speelgoed gaat zoveel mogelijk als harde plastics naar de recyclepleinen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.