Waterschap neemt maatregelen om Berkel verder te beschermen

Waterschap neemt maatregelen om Berkel verder te beschermen

Het Waterschap Rijn en IJssel heeft aanvullende maatregelen genomen om de Berkel verder te beschermen. Vorige week brak een persleiding met daarin eiwitrijk water, wat de zuurstof uit het water haalde. Het vervuilde water stroomt nu verder door de rivier.

Door het zuurstoftekort zijn duizenden vissen overleden. Het waterschap werkt hard aan de reparatie van de leiding, wat voorspoedig verloopt. Eerder is er al een omleiding aangebracht, waardoor er geen vervuild water meer in de Berkel terecht komt.

Lees verder onder de foto...

Het waterschap plaatst zuurstofplaten.

Zuurstofplaten

Uit metingen blijkt dat het vervuilde water verder de Berkel afstroomt. Om de natuur te beschermen, zijn er zogenaamde zuurstofplaten geplaatst in het water bij Almen. Die moeten ervoor zorgen dat het zuurstofgehalte niet tever zakt. Lukt dit niet, dan is grootschalige vissterfte tussen Almen en Zutphen ook mogelijk.

Dijkgraaf Hein Pieper: “Het gaat mij en vele betrokken waterschappers erg aan het hart dat dit gebeurt. Juist het waterschap werkt al jaren keihard aan een goed en leefbaar watersysteem voor vissen, ook in en om de Berkel. We proberen met man en macht om erger te voorkomen."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.