Leuk dat duurzaamheid, maar hoe doen we het thuis?

Leuk dat duurzaamheid, maar hoe doen we het thuis?

Mensen die zeggen dat zij geven om het milieu zijn in hun gedrag meestal ook energiebewust. Zij doen de vaatwasser of de wasmachine bijvoorbeeld pas aan als die helemaal vol zijn. Dit milieubewuste gedrag is echter niet uitsluitend gemotiveerd door milieuoverwegingen, maar vooral ook door kostenoverwegingen. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS.

De onderzoekers vroegen naar de opvattingen over ontwikkelingen in de samenleving, en hun feitelijke gedrag. Mensen die aangeven dat zij energiebewust handelen, zeggen vaker dan mensen die minder energiebewust zijn dat zij de oplader uit het stopcontact halen zodra de telefoon is opgeladen. Zij trekken ook sneller een warme trui aan alvorens de verwarming hoger te zetten, doen het licht uit in kamers waar niemand aanwezig is en zetten de wasmachine of vaatwasser pas aan als die vol is. 

'De rekening daalt ook'

Uit een rondvraag op straat blijkt dat mensen er bewust, maar soms ook onbewust, mee bezig zijn. "Als je elke keer een halfvolle wasmachine aanzet staat hij veel vaker aan, en kost het je water en stroom" vertelt Mariska (31) uit Brummen. "Maar ik haal inderdaad ook opladers uit het stopcontact."

Jurgen (54) uit Zutphen denkt er bewust over na. "Je let er gewoon op, want ook energie wordt steeds duurder. Ik heb alle tuinverlichting nu alleen nog aan als ik ook buiten ben, en niet meer voor de sier." Hij benadrukt dat als je alert bent, je veel kan besparen. "En dat is niet alleen goed voor het milieu, maar de rekening daalt er ook door!"

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.